ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Hoe bespaar je op je gas?

Bespaar op je gasverbruik met infrarood panelen

Vooral de laatste tijd is de gasprijs explosief aan het stijgen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Dat Nederland van het aardgas af moet, is een feit en ook noodzakelijk. Met de stijgende gaskosten, vragen steeds meer Nederlanders zich af hoe zij in ieder geval al op korte termijn kunnen besparen op gas. Je gasverbruik verlagen kan enkel door minder of zelfs geen gas te gebruiken. Elektrisch verwarmen door middel van infrarood is een goed alternatief.

wand infrarood paneel

Wat zijn de oorzaken van een stijgende gasprijs?

Dat de gasprijs zo enorm aan het stijgen is, ligt aan verschillende factoren. We hebben twee jaar corona achter de rug met in heel Europa lockdowns. Nu de pandemie langzaam maar zeker lijkt uit te doven en de lockdowns worden opgeheven, trekt de economie weer aan. Hierdoor is er een grotere vraag naar aardgas. Ook in Azië is de vraag naar aardgas groot, maar Aziatische landen zijn bereid meer voor gasverbruik te betalen en ook dit drijft de gasprijs omhoog. Verder is de Nederlandse gasvoorraad lager dan normaal en is Nederland mede door het stilleggen van de gasproductie in Groningen, nog meer afhankelijk van buitenlands gas.

Externe oorzaken zijn ook mede de oorzaak van de verhoogde gasprijs. Zo zou de gaspijplijn Nord-Stream 2 dit jaar operationeel worden, maar is door politieke spanningen stil komen te liggen. Dit heeft grotendeels te maken met de Russische inval in Oekraïne en ook dit is van grote invloed op de exploderende gasprijs.

Wat zijn de belangrijkste redenen om gasvrij te worden?

Al enkele jaren krijgt Nederland te horen dat we aardgasvrij moeten worden. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen: de energietransitie en het stopzetten van de gaswinning in Groningen:

De energietransitie

De energietransitie houdt de overgang in van het gebruik van fossiele brandstoffen naar natuurlijke brandstoffen. Vanuit milieuoogpunt is het noodzakelijk dat de energietransitie plaatsvindt. Gas is een fossiele brandstof en de overheid heeft dan ook de doelstelling om in 2050 geheel aardgasvrij te zijn. Op dit moment zijn er al veel huishoudens die van het aardgas af zijn, door bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren of die het gasverbruik verminderen door elektriciteit te gebruiken. Door de gasprijs geleidelijk aan steeds meer te verhogen, zullen mensen worden aangezet om naar andere manieren te zoeken voor het verwarmen van hun woning.

Gaswinning Groningen

Een erg belangrijke reden om van het gas af te moeten, is dat de gaswinning in Groningen wordt gestopt. In 2018 is beslist om de jaarlijkse gaswinning structureel af te bouwen. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat er in 2022 nauwelijks nog aardgas vanuit Groningen wordt gewonnen. Wel kan de minister besluiten om in uitzonderlijke situaties van een energietekort toch nog extra gas te winnen uit Groningen. Het spreekt voor zich, dat doordat Nederland minder gas wint, er ook minder gebruikt en geëxporteerd kan worden en de gasprijs stijgt. Ook wordt Nederland hierdoor meer afhankelijk van buitenlands gas.

Hoge gaskosten op de lange termijn?

Mede door de bovenstaande factoren, is er de kans dat de gasprijs op de lange termijn hoog blijft en zelfs nog stijgt. We zitten eigenlijk nog maar aan het begin van de energietransitie, dus voor veel huishoudens is het nog niet mogelijk om op korte termijn al direct helemaal van het gas af te gaan. Juist daarom is het erg verstandig om (gedeeltelijk) over te stappen op elektrisch verwarmen. Met elektrische verwarming zal de vraag: ‘wat kost een kuub gas’ steeds minder van belang zijn.

Hoe besparen op gasverbruik?

Afhankelijk van welk soort energiecontract je hebt, kan het zijn dat jij je ernstige zorgen maakt over de hoge gasprijs? Heb je een meerjarig energiecontract afgesloten die voor de explosieve stijging is ingegaan, dan merk je waarschijnlijk nog niet direct grote verschillen op je energierekening. Voor kortlopende of dit jaar aflopende contracten is de situatie ernstiger.

Verwarmen met infraroodpanelen

Als jij je zorgen maakt over je gasverbruik, dan wil je het liefste direct actie ondernemen en niet eerst grote bedragen hoeven te investeren. Dit kan door elektrisch te verwarmen door middel van infrarood verwarming. Infrarood is de meest succesvolle wijze om direct van warmte te genieten en zonder gasverbruik. Dit houdt in de praktijk in, dat je de thermostaat van de cv-ketel daadwerkelijk enkele graden lager kunt zetten. Wordt het toch te koud en heb je bijverwarming nodig? Dan zet je een infrarood paneel aan. Zo verwarm jij jouw huis veel goedkoper.

Vergelijk je de gas- en elektriciteitsprijzen van 2021 met het huidige niveau, dan zie je een uitzonderlijke grote stijging in een relatief korte periode. Moet je een nieuw contract afsluiten dan kan de gasprijs is tot wel 3x zoveel stijgen en de prijs van elektra tot bijna 2x zo veel. Toch blijft de prijs van elektra relatief lager ten opzichte van de gasprijs en is elektrisch verwarmen vandaag de dag dus een goed alternatief.

Infraroodpanelen zijn de ideale bijverwarming

Vooral in ruimtes waar geen cv radiator aanwezig is of als deze niet of nauwelijks aanstaat, komt verwarming door middel van infrarood goed tot zijn recht. Als je van een dergelijke ruimte gebruik wilt maken, dan duurt het even voordat deze door de radiator is opgewarmd. Hang je hier een infrarood paneel op, dan geniet je vrijwel direct van de warmte. Infraroodpanelen zijn daarom goed te gebruiken in bijvoorbeeld de badkamer, de slaapkamer of in een werkkamer. Ook in de woonkamer is een infraroodpaneel erg handig, als je de cv-ketel enkele graden lager wilt zetten. Als het kouder wordt, verwarm je hiermee elektrisch bij.

Plaatselijk verwarmen met infrarood verwarming

Het meest ideale aan infraroodverwarming, is dat het de enige manier is om plaatselijk te verwarmen. Er is tegenwoordig veel meer behoefte aan plaatselijke verwarming, dan verwarming van complete woonhuizen of kantoorpanden. Plaatselijk verwarmen is bovendien veel energiezuiniger en goedkoper. Plaatselijk verwarmen met infrarood kan overal. Thuis is het lang niet altijd nodig om iedere kamer opgewarmd te hebben. Enkel wanneer je gebruikmaakt van de kamer, zoals een thuiswerkkamer, zet je de verwarming aan en je hebt gelijk warmte.

Erg populair zijn tegenwoordig infrarood plafondpanelen in de woonkamer. Ook hier kun je met de panelen zeer plaatselijk verwarmen. Zitten de kinderen aan de eettafel huiswerk te maken? Plaats een plafondpaneel boven de eethoek en zij zullen het behaaglijk warm hebben. Natuurlijk wil jij je visie ook in een warme woonkamer ontvangen. Maar is het werkelijk nodig om de gehele woonkamer op te warmen? Met plafondpanelen boven de zitplek, kun je heel goed plaatselijk verwarmen en zal het heus niet kouder zijn dan wanneer de cv de gehele woonkamer opwarmt. Je krijgt de zitplek aangenaam warm en je bespaart op gasverbruik door de cv-ketel niet volop te laten branden.

Zakelijk besparen met infraroodpanelen

Een grote stap voorwaarts in de energiebesparing, is zakelijk te behalen. Thuiswerken wordt steeds meer gemeengoed en kantoren raken meer en meer (gedeeltelijk) leeg. Met een algeheel verwarmingssysteem wordt een kantoor volledig verwarmd, terwijl dit helemaal niet nodig is. Hier kan enorm op gasverbruik worden bespaard. Het plaatselijk verwarmen van kantoorwerkplekken is hier de oplossing. Met enkele infrarood panelen kun je diverse werkplekken behaaglijk verwarmen en het verwarmingssysteem uitlaten of op laag niveau laten draaien. Ook in winkels en sommige productieplekken kun je profiteren van plaatselijke verwarming van infrarood.

Mogelijkheden met infrarood panelen

Voor plaatselijke verwarming heb je diverse aansluitmogelijkheden. Bijvoorbeeld in de badkamer of de werkkamer. Hier kan een infraroodpaneel gemakkelijk op een lichtschakelaar of wifi schakelaar aangesloten worden. Zodra je de ruimte binnenkomt, druk je op de lichtschakelaar en je geniet direct van warmte. Wil je de mogelijkheid hebben om enkele ruimtes vooraf te laten opwarmen? Dan kun je deze aansluiten op een wifi thermostaat of wifi stekker. Vanaf afstand zet je door middel van je smartphone het paneel aan en de ruimte is dan al verwarmd als je binnenkomt.

Verder zijn er veel verschillende soorten infraroodpanelen verkrijgbaar. De grootte hangt meestal af van het wattage. Een paneel met een hoger wattage heeft grotere afmetingen. Je kunt kiezen uit wandpanelen, maar nog populairder zijn tegenwoordig de fraaie plafondpanelen. Met één of twee plafondpanelen boven de zitplek in de woonkamer, kun je zeer gericht de omgeving verwarmen.

Wil je elektrisch verwarmen?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische verwarming. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrische verwarming

Milieuvriendelijk en duurzaam
Geen onderhoud
Lagere verbruikskosten
Veilig
Snelle opwarming
Betere temperatuurregulering
Lange levensduur