ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Convector verwarming

Wat is convector verwarming en hoe werkt het?

Convector verwarming is een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht aan en warmt die op. De warme lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af en zakt dan weer naar beneden, zodat het proces zich weer kan herhalen.

Het grote voordeel van een convector kachel? De omgeving warmt gelijkmatiger op dan bij stralingswarmte.

Een convector is een warmtewisselaar die wordt gebruikt om warmte af te geven aan de omgeving waarin deze is geplaatst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van convectie. Convectie is een mechanisme waarbij warmtestroming door verplaatsing van materiaal tot stand wordt gebracht. Dit proces vindt plaats doordat een verschil in temperatuur voor een verschil in dichtheid van materiaal zorgt.

Warme lucht stijgt op en koude lucht daalt naar beneden. Daarnaast treed er ook een drukverschil op.

Convector of radiator
Men gebruikt in plaats van de benaming convector ook wel de benaming radiator. Toch is de benaming convector beter hoewel deze minder wordt gebruikt in de praktijk. De benaming radiator doet vermoeden dat er gebruik wordt gemaakt van radiatie of warmtestraling maar dat is feitelijk voor een groot deel niet het geval. Er treden door het gebruik van een convector luchtstromingen op die de warmte door de ruimte verspreiden.

Daarom is de benaming convector meer van toepassing. In de praktijk gebruikt men vaak de term radiator als er sprake is van natuurlijke convectie.

Een elektrische radiator is de meest klassieke en populaire keuze. Tegenwoordig bestaan er radiatoren met vlakke voorzijden die een hoge esthetische waarde aan je ruimte geven. Zo kan je de radiator volledig in het interieur doen opgaan. Deze zijn uitgevoerd met een analoge of digitale thermostaat. Dus direct gebruiksklaar.

Waar kunnen we welke verwarming plaatsen?
De IP-normen zijn internationale normen voor kachels. Deze geven het beschermingsniveau aan van het verwarmingselement tegen vloeistoffen en vaste stoffen. Om geschikt te zijn voor de badkamer dient een elektrische verwarming spatwaterdicht te zijn.

De IP-beschermingsgraad wordt aangegeven door twee cijfers:

  1. Bescherming tegen het binnendringen van voorwerpen en stof (nb: het eerste cijfer kan ook een “X” zijn).
  2. Bescherming tegen water.

Een code IP20 geeft aan dat de verwarming niet geschikt is voor badkamers en of natte ruimtes.
Is het product druipwaterdicht dan is deze beschermd tegen verticaal vallend water, dit wordt aangegeven met de code IP21.
Spatwaterdicht wil zeggen dat het product beschermd is tegen waterspatten, dit wordt aangeduid met de code IP24.

Veiligheid
Met een kachel wil je natuurlijk geen enkel risico nemen. Daarom zijn veel kachels voorzien van een oververhittingsbeveiliging. Ook zijn veel kachels dubbel geïsoleerd (klasse II apparaat).

Elektrische convector verwarming, merken en modellen
We hebben twee merken in ons assortiment, de Adax verwarmingen uit Noorwegen en de Atlantic verwarming uit Frankrijk. Van het merk Adax hebben we de Adax Eco Basic, de Adax Neo verwarming, Adax Neo Wifi en de Adax Clea Wifi. Van het merk Atlantic de Atlantic F129.

 

Adax Neo basic elektrische convector verwarming
Atlantic f129 verwarmingspaneel paneelverwarming