ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Elektrische bijverwarming

Waarom zou je kiezen voor elektrische bijverwarming?

Iedere woning is wel voorzien van hoofdverwarming. Met hoofdverwarming kun je een gehele woning of bepaalde ruimtes voortdurend van een aangename en constante warmte voorzien. Maar er zijn situaties, waarbij hoofdverwarming alleen niet voldoende is. Je kunt dan naast hoofdverwarming, bepaalde ruimtes voorzien van bijverwarming. Maar voor welk soort bijverwarming kies je? Het valt niet te ontkennen, dat elektrische bijverwarming het meest veilig, voordelig en onderhoudsvriendelijk is.

Wanneer is elektrische bijverwarming nodig?

Een reden om te kiezen voor bijverwarming, is omdat de hoofdverwarming niet voldoende vermogen heeft om ruimtes warm genoeg te krijgen. In de regel zal dit wel lukken, maar er kunnen periodes van langdurige kou voorkomen, waardoor de temperatuur net niet het gewenste niveau behaalt. Met energiezuinige elektrische bijverwarming lukt het dan om net die paar graden extra te behalen. Het kan ook zijn dat je een veel te hoge gasrekening ontvangt voor je hoofdverwarming. Om te besparen op energiekosten, kun je kiezen voor goedkope bijverwarming en zo de hoofdverwarming op minder vermogen laten draaien. 

Bijverwarming voor snelle opwarming

Er kunnen ruimtes in huis zijn, die of niet voorzien zijn van hoofdverwarming of waar de hoofdverwarming niet altijd aan staat. Denk daarbij aan een slaapkamer, studeerkamer of de badkamer. Deze vertrekken worden niet altijd gebruikt, dus het zou jammer zijn om hiervoor de hoofdverwarming te gebruiken. Maar een kenmerk van hoofdverwarming, is dat opwarming geleidelijk gaat en je dus niet direct van warmte profiteert. Dit is lastig als je bijvoorbeeld direct de studeerkamer wilt gebruiken. Vooral met elektrische bijverwarming, creëer je direct aangename warmte en zonder te hoeven wachten totdat de kamer voldoende is opgewarmd door de hoofdverwarming.

Elektrische bijverwarming badkamer

De badkamer is zo’n typische ruimte die niet altijd is voorzien van hoofdverwarming. De badkamer wordt ook niet altijd gebruikt, dus het is onnodig om voortdurend op te warmen. Maar wil je gebruikmaken van de badkamer, dan wil je wel in een behaaglijk warme ruimte komen. Dit gaat je zeker lukken met bijverwarming in de badkamer. Wanneer er helemaal geen hoofdverwarming in de badkamer aanwezig is, dan zet je bijverwarming in principe in als badkamer hoofdverwarming. Het is dan belangrijk om een verwarmingssoort te vinden die én snel opwarmt én energiezuinig is. Energiezuinig elektrische verwarming is dan eigenlijk de enigste soort verwarming dat hiervoor in aanmerking komt.

De voordelen van elektrische bijverwarming

Ten opzichte van veel andere verwarmingsbronnen, profiteer je met elektrische bijverwarming van veel voordelen. Je hebt met elektrische radiatoren de keuze om te kiezen voor directe of indirecte verwarming. Bij directe verwarming profiteer je direct van plaatselijke warmte. Wil je de bijverwarming net zoals hoofdverwarming inzetten voor een geleidelijke opwarming van de ruimte, dan kun je kiezen voor indirecte elektrische verwarming. Elektriciteit zal naar verwachting de komende jaren steeds goedkoper worden, omdat steeds meer elektriciteit niet meer via fossiele brandstoffen wordt opgewekt. De prijs van brandstoffen die zijn opgewekt met fossiele brandstoffen, zoals gas, zullen stijgen. Als je gas als hoofdverwarming gebruikt, zul je dus duurder uit zijn. Juist dan is de keuze voor zuinige elektrische bijverwarming een verstandige keuze. Bovendien wordt elektrische bijverwarming steeds vaker overwogen om een milieuvriendelijke keuze te maken. 

Optimale energiezuinige bijverwarming met eigen zonnepanelen

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten leggen. De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, waardoor de terugverdientijd een stuk korter is geworden en zonnepanelen ook daadwerkelijk lucratief zijn. Het hebben van eigen zonnepanelen, kan van grote invloed zijn op de keuze van het soort bijverwarming. Omdat je met zonnepanelen de warmte van de zon omzet in elektriciteit, is elektrische bijverwarming een logische keuze. Je maakt dan in principe gebruik van gratis én schone elektriciteit of van opgewekte zonne-energie die je over hebt. Als je je zorgen maakt over een eventuele hoge energierekening bij het veelvuldig gebruik van elektrische bijverwarming, met eigen zonnepanelen is dit niet meer nodig. Je kunt dan onbeperkt, goedkoop en energiezuinig van elektrische bijverwarming genieten. 

Welke soorten elektrische bijverwarming?

Wanneer je voor elektrische bijverwarming kiest, dan heb je de keuze uit diverse elektrische verwarmingssoorten. Kies je voor geleidelijke opwarming van een ruimte, zoals ook met hoofdverwarming meestal het geval is? Dan is convector verwarming een goede keuze. Wil je direct genieten van je bijverwarming? Kies dan voor infrarood verwarming.

Convector verwarming als bijverwarming

Convector verwarming is een indirecte vorm van verwarming en die gebruikmaakt van de natuurlijke luchtstroom. Convector verwarming is verkrijgbaar in fraaie panelen die je in iedere ruimte kunt ophangen. De convector kachel neemt koude lucht op om te verwarmen en stoot daarna de warme lucht uit. De warme lucht stijgt op en zal afkoelen. Daarna zakt de afgekoelde lucht weer naar beneden en wordt door het paneel weer opgenomen. Convector verwarming stel je gemakkelijk in door middel van een ingebouwde thermostaat. Sommige panelen zijn voorzien van een wifi thermostaat. Hierdoor is de verwarming ook via een mobiel of tablet te bedienen. 

Infrarood verwarming als bijverwarming

Infrarood verwarming is dan weer directe verwarming. Een infrarood verwarming straalt infraroodstralen uit, die alle objecten, mensen en dieren die in de ruimte aanwezig zijn opwarmt. Je profiteert hierbij dus direct van warmte. Alle opgewarmde objecten stralen de warme weer uit naar de omgeving, waardoor de ruimte wordt opgewarmd. Met infrarood panelen heb je nog meer vrijheid, want de panelen kunnen ook hoger aan de wand opgehangen worden, aan het plafond of ze kunnen dienen als stand alone verwarming. 

Wil je elektrisch verwarmen?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische bijverwarming. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrische verwarming

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur