ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Elektrische kachel

Profiteer van de voordelen van een elektrische kachel

Mede door de klimaatmaatregelen van de Nederlandse overheid staat elektrische verwarming weer volop in de belangstelling. Het doel is om Nederland geheel van het gas af te halen en tegen 2050 mogen er bijna geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden. Aangezien een kachel toch voor de lange termijn gekocht wordt, kijken veel mensen naar alternatieven voor kachels die nog warmte uit fossiele brandstoffen halen. Elektrische kachels zijn dan een zeer goed en duurzaam alternatief. 

Waarom een elektrische kachel aanschaffen?

Met elektrische verwarming loop je als het ware vooruit op de komende energietransitie, waarbij steeds meer apparaten werken op elektriciteit. Maar je profiteert van nog veel meer voordelen:

 • Met elektrische kachels ben je vrij waar je ze plaatst. Je hebt geen rookkanaal nodig, dus vrijwel iedere plek in huis is geschikt.
 • Elektrische verwarming is in aanschaf aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een gaskachel of een houtkachel
 • Je maakt geen gebruik van (vloeibare) brandstoffen. Dit maakt het elektrisch verwarmen zeer veilig.
 • Veel keuze in verschillende soorten elektrische kachels.
 • Veel keuze in design van elektrische kachels. Zo vind je altijd een kachel die perfect bij je interieur past.
 • Jij kiest of je jouw ruimtes wil verwarmen door middel van stralingswarmte of convectie warmte.
 • Elektrische kachels worden compleet geleverd, inclusief snoer, thermostaat en ophangbeugel.

Stralingsverwarming of convectie verwarming?

De wijze waarop een elektrische kachel warmte uitstraalt kan verschillen. Grofweg heb je de keuze uit stralingsverwarming en convectie verwarming. De keuze voor een stralings- of convectie kachel is vooral gebaseerd op welke wijze jij de ruimte wilt verwarmen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze wijzes van elektrisch verwarmen?

Stralingsverwarming

Elektrische kachels die de ruimte verwarmen door stralingswarmte, sturen de warmte rechtstreeks naar de koudere delen van de kamer. Met stralingsverwarming worden objecten en oppervlakken in een ruimte snel verwarmd. de verwarmde objecten en oppervlakken geven de warmte weer af aan de omgeving. Een stralingskachel is zeer geschikt als je tijdelijk en snel plaatselijke verwarming nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een werkplek. Het voordeel van stralingswarmte ten opzichte van convectieverwarming, is dat er geen luchtcirculatie ontstaat. Hiermee voorkom je dat huisstof en andere soorten fijnstof door de luchtstroming door het hele huis worden verspreid.

Convector verwarming

Convectie warmte houdt in dat de warmte niet aan objecten wordt afgegeven, maar aan de lucht. In de meeste gevallen wordt convectie warmte rechtstreeks naar boven afgegeven. De warmte stijgt naar boven en zal heel geleidelijk naar beneden dalen, waardoor er een warme laag ontstaat. Eenmaal beneden is de lucht inmiddels afgekoeld en wordt het weer opgezogen door de convector kachel, waarna het warmteproces opnieuw start. Met een convectie kachel hoef je daarom nooit bang te zijn dat objecten te heet zullen worden. Wel heb je met een convectie kachel te maken met temperatuurverschillen in de kamer. Richting het plafond is de temperatuur warmer dan aan de grond.

Het vermogen van elektrische kachels

Een belangrijk onderdeel waar je op moet letten bij aanschaf van een elektrische kachel, is het vermogen. In het verleden was het nog zo dat een kachel met een hoog vermogen ook minder zuinig was, maar dit is allang niet meer het geval. Ook een kachel met een hoog vermogen kan net zo zuinig zijn als een kachel met een lager vermogen. Een hoger vermogen kachel is namelijk in staat om sneller de benodigde warmte af te geven. Bovendien, als de kachel een thermostaat heeft, kun je de temperatuur instellen, waarna de kachel zichzelf automatisch uitschakelt. Gebruik voor ruimtes vanaf 20 m² altijd een kachel met een vermogen van minimaal 2.000 watt. Voor zeer grote ruimtes is het verstandig om gebruik te maken van meerdere kachels met een lager vermogen, dan één kachel met een zeer hoog vermogen. De warmte zal zich hierdoor beter door de ruimte verspreiden en het is beter om de temperatuur te regelen. 

Het verbruik van elektrische kachels

Zoals in de inleiding al genoemd, kiezen steeds meer mensen uit het oogpunt van duurzaamheid voor een elektrisch werkende kachel. Toch kan er nog enige schroom zijn om daadwerkelijk voor elektrisch te kiezen. Lange tijd was het verbruik van elektrische kachels duur. Dit kwam vooral omdat het verbruik van gaskachels spotgoedkoop was. Deze situatie is drastisch veranderd en zal nog meer veranderen. De gasprijs is stijgende, mede omdat de overheid het gasverbruik wil ontmoedigen. Daarentegen stimuleert de overheid juist het gebruik van elektrische apparaten en daalt de stroomprijs. Voor de lange termijn trekken elektrische kachels aan het langste eind. De verwachting is dat de gasprijs door flinke belastingverhogingen nog verder zal stijgen en elektriciteit juist mede door inzet van nieuwe innovaties zal dalen.

Betere temperatuurregeling met elektrische kachels

Bij conventionele verwarming, zoals een centraal verwarmingssysteem, wordt het als een voordeel gezien dat er over de gehele woning radiatoren hangen en die je vanaf één centrale plek kunt bedienen. Maar of dit daadwerkelijk een voordeel is, valt nog te bezien. Temperatuurregeling met een cv-ketel is namelijk veel lastiger dan met elektrische kachels. Het opstarten van de cv-ketel en aangekoppelde radiatoren kost tijd en energie. Je moet dus altijd wachten voordat het daadwerkelijk warm is. Daarnaast worden er ook ruimtes verwarmd die helemaal niet gebruikt worden. Dat is natuurlijk jammer. Hang je in iedere ruimte elektrische kachels op, dan profiteer je direct van warmte en je kunt de kachel weer uitschakelen bij het verlaten van de ruimte. Met de huidige convectie kachels met wifi, is het zelfs mogelijk om de temperatuur per ruimte te reguleren met een app op je smartphone. 

Talloze toepassingen

Elektrische kachels zijn breed inzetbaar voor talloze toepassingen. Vrijwel iedere ruimte in je woning is te verwarmen met elektrische verwarming. En het grootste voordeel: geen lelijke radiatoren of leidingen in het zicht, maar alle vrijheid om de kachel te plaatsen waar je maar wilt. In de woonkamer kun je gemakkelijk meerdere kachels kwijt voor een geleidelijke opwarming. Slaapkamers hebben meestal voldoende aan één elektrische kachel. Ook ruimtes die je maar kort gebruikt zijn geschikt voor elektrische verwarming, zoals een werkkamer of serre. Ook de badkamer is een geschikte ruimte, maar dan moet je extra rekening houden met de waterdichtheid van de kachel. Let hierbij op IP-waarde. In de regel wordt een IP24 waarde als spatwaterdicht gezien en dus geschikt om in de badkamer te gebruiken. Ook zakelijke ruimtes, zoals kantoor, winkel, magazijn of restaurant zijn veilig en efficiënt met elektrische kachels te verwarmen. 

Het design

Het vermogen van elektrische verwarming is het belangrijkste om op te letten. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Meer dan ooit is het design van de kachel belangrijk, want hij moet volledig bij het interieur passen. Gelukkig is dit geen enkel probleem. De meeste elektrische kachels zijn slank van ontwerp en hebben een strak en modern uiterlijk. Omdat een convector verwarming zijn warmte naar boven uitstoot, is het mogelijk om deze kachels mooi vorm te geven zonder al te veel stof opnemende inhammen en randen. Enkel aan de bovenzijde zijn openingen voorzien om warmte af te geven, de voorzijde van de kachel is egaal en strak. Met de handige meegeleverde ophangbeugels is het een fluitje van een cent om de kachel aan de wand te monteren. Wanneer gewenst is het ook mogelijk om de kachel aan een vloerstandaard te hangen. Zo hoef je de kachel niet aan de wand te bevestigen en is deze ook gemakkelijk te verplaatsen. 

Duurzame oplossing

Elektrische kachels zullen in de toekomst alleen maar meer de standaard gaan worden. Het aanbod van fossiele brandstoffen wordt steeds minder en veel duurder. Nu al overstappen naar elektrische verwarming is verstandig. Je hoeft dan geen gas meer af te nemen om je ruimtes te verwarmen. Ook zal het aanbod aan groene stroom steeds meer toenemen. Met enkele jaren zal het merendeel van alle elektriciteit duurzaam zijn opgewekt. Om snel en efficiënt naar duurzame energie over te schakelen, is elektrische verwarming zeker een duurzaam alternatief.

Wil je een elektrische kachel?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische kachel. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl
9.2

Product voldoet volledig volgens de omschrijving op de website

Gewoon goed geregeld Nog na gebeld ivm de kleur en kreeg direct de juiste info Mooie website
- Spijkenisse - 7 december 2021

Snel en compleet.

Binnen 24 uur je spullen in huis. En alles ook nog compleet. Top.
- Kapelle - 7 december 2021

Super snel geleverd!

Verder is het product zoals beschreven en werkt het prima!
- Leidschendam - 7 december 2021

Komen afspraken na.

Komen afspraken ne en optijd geleverd.
- Steenwijk - 6 december 2021

Prima en op tijd geleverd

Product voldoet aan mijn verwachtingen en is keurig op tijd geleverd.
- Nieuwegein - 6 december 2021

Zeer snelle levering

De Adax radiatoren netjes op voorraad en daardoor een zeer snelle levering.
- Dronten - 5 december 2021

perfecte informatie gekregen

Aangezien ik zelf nog geen ervaring heb met infrarood panelen had ik toch nog wat vragen die ik ook gesteld heb en ik kreeg steeds vrij snel antwoord . Naar aanleiding hiervan ben ik over gegaan tot aankoop van zo'n paneel voor onze badkamer. Ik heb het geïnstalleerd en het voldoet prima.
- Geleen - 4 december 2021
813 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10

Voordelen elektrisch verwarmen

 • Milieuvriendelijk en duurzaam
 • Geen onderhoud
 • Lagere verbruikskosten
 • Veilig
 • Snelle opwarming
 • Betere temperatuurregulering
 • Lange levensduur