ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Elektrische kachel

Elektrische kachel, profiteer van de voordelen.

Mede door de klimaatmaatregelen van de Nederlandse overheid staat elektrische verwarming weer volop in de belangstelling. Het doel is om Nederland geheel van het gas af te halen en tegen 2050 mogen er bijna geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden. Aangezien een kachel toch voor de lange termijn gekocht wordt, kijken veel mensen naar alternatieven voor kachels die nog warmte uit fossiele brandstoffen halen. Elektrische kachels zijn dan een zeer goed en duurzaam alternatief. 

Waarom een elektrische kachel aanschaffen?

Met elektrische verwarming loop je als het ware vooruit op de komende energietransitie, waarbij steeds meer apparaten werken op elektriciteit. Maar je profiteert van nog veel meer voordelen:

 • Met elektrische kachels ben je vrij waar je ze plaatst. Je hebt geen rookkanaal nodig, dus vrijwel iedere plek in huis is geschikt.
 • Elektrische verwarming is in aanschaf aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een gaskachel of een houtkachel
 • Je maakt geen gebruik van (vloeibare) brandstoffen. Dit maakt het elektrisch verwarmen zeer veilig.
 • Veel keuze in verschillende soorten elektrische kachels.
 • Veel keuze in design van elektrische kachels. Zo vind je altijd een kachel die perfect bij je interieur past.
 • Jij kiest of je jouw ruimtes wil verwarmen door middel van stralingswarmte of convectie warmte.
 • Elektrische kachels worden compleet geleverd, inclusief snoer, thermostaat en ophangbeugel.

Stralingsverwarming of convectie verwarming?

De wijze waarop een elektrische kachel warmte uitstraalt kan verschillen. Grofweg heb je de keuze uit stralingsverwarming en convectie verwarming. De keuze voor een stralings- of convectie kachel is vooral gebaseerd op welke wijze jij de ruimte wilt verwarmen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze wijzes van elektrisch verwarmen?

Stralingsverwarming

Elektrische kachels die de ruimte verwarmen door stralingswarmte, sturen de warmte rechtstreeks naar de koudere delen van de kamer. Met stralingsverwarming worden objecten en oppervlakken in een ruimte snel verwarmd. de verwarmde objecten en oppervlakken geven de warmte weer af aan de omgeving. Een stralingskachel is zeer geschikt als je tijdelijk en snel plaatselijke verwarming nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een werkplek. Het voordeel van stralingswarmte ten opzichte van convectieverwarming, is dat er geen luchtcirculatie ontstaat. Hiermee voorkom je dat huisstof en andere soorten fijnstof door de luchtstroming door het hele huis worden verspreid.

Convector verwarming

Convectie warmte houdt in dat de warmte niet aan objecten wordt afgegeven, maar aan de lucht. In de meeste gevallen wordt convectie warmte rechtstreeks naar boven afgegeven. De warmte stijgt naar boven en zal heel geleidelijk naar beneden dalen, waardoor er een warme laag ontstaat. Eenmaal beneden is de lucht inmiddels afgekoeld en wordt het weer opgezogen door de convector kachel, waarna het warmteproces opnieuw start. Met een convectie kachel hoef je daarom nooit bang te zijn dat objecten te heet zullen worden. Wel heb je met een convectie kachel te maken met temperatuurverschillen in de kamer. Richting het plafond is de temperatuur warmer dan aan de grond.

Het vermogen van elektrische kachels

Een belangrijk onderdeel waar je op moet letten bij aanschaf van een elektrische kachel, is het vermogen. In het verleden was het nog zo dat een kachel met een hoog vermogen ook minder zuinig was, maar dit is allang niet meer het geval. Ook een kachel met een hoog vermogen kan net zo zuinig zijn als een kachel met een lager vermogen. Een hoger vermogen kachel is namelijk in staat om sneller de benodigde warmte af te geven. Bovendien, als de kachel een thermostaat heeft, kun je de temperatuur instellen, waarna de kachel zichzelf automatisch uitschakelt. Gebruik voor ruimtes vanaf 20 m² altijd een kachel met een vermogen van minimaal 2.000 watt. Voor zeer grote ruimtes is het verstandig om gebruik te maken van meerdere kachels met een lager vermogen, dan één kachel met een zeer hoog vermogen. De warmte zal zich hierdoor beter door de ruimte verspreiden en het is beter om de temperatuur te regelen. 

Wat is het verbruik van elektrische kachels?

Zoals in de inleiding al genoemd, kiezen steeds meer mensen uit het oogpunt van duurzaamheid voor een elektrisch werkende kachel. Toch kan er nog enige schroom zijn om daadwerkelijk voor elektrisch te kiezen. Lange tijd was het verbruik van elektrische kachels duur. Dit kwam vooral omdat het verbruik van gaskachels spotgoedkoop was. Deze situatie is drastisch veranderd en zal nog meer veranderen. De gasprijs is stijgende, mede omdat de overheid het gasverbruik wil ontmoedigen. Daarentegen stimuleert de overheid juist het gebruik van elektrische apparaten en daalt de stroomprijs. Voor de lange termijn trekken elektrische kachels aan het langste eind. De verwachting is dat de gasprijs door flinke belastingverhogingen nog verder zal stijgen en elektriciteit juist mede door inzet van nieuwe innovaties zal dalen.

Betere temperatuurregeling met elektrische kachels

Bij conventionele verwarming, zoals een centraal verwarmingssysteem, wordt het als een voordeel gezien dat er over de gehele woning radiatoren hangen en die je vanaf één centrale plek kunt bedienen. Maar of dit daadwerkelijk een voordeel is, valt nog te bezien. Temperatuurregeling met een cv-ketel is namelijk veel lastiger dan met elektrische kachels. Het opstarten van de cv-ketel en aangekoppelde radiatoren kost tijd en energie. Je moet dus altijd wachten voordat het daadwerkelijk warm is. Daarnaast worden er ook ruimtes verwarmd die helemaal niet gebruikt worden. Dat is natuurlijk jammer. Hang je in iedere ruimte elektrische kachels op, dan profiteer je direct van warmte en je kunt de kachel weer uitschakelen bij het verlaten van de ruimte. Met de huidige convectie kachels met wifi, is het zelfs mogelijk om de temperatuur per ruimte te reguleren met een app op je smartphone. 

Talloze toepassingen

Elektrische kachels zijn breed inzetbaar voor talloze toepassingen. Vrijwel iedere ruimte in je woning is te verwarmen met elektrische verwarming. En het grootste voordeel: geen lelijke radiatoren of leidingen in het zicht, maar alle vrijheid om de kachel te plaatsen waar je maar wilt. In de woonkamer kun je gemakkelijk meerdere kachels kwijt voor een geleidelijke opwarming. Slaapkamers hebben meestal voldoende aan één elektrische kachel. Ook ruimtes die je maar kort gebruikt zijn geschikt voor elektrische verwarming, zoals een werkkamer of serre. Ook de badkamer is een geschikte ruimte, maar dan moet je extra rekening houden met de waterdichtheid van de kachel. Let hierbij op IP-waarde. In de regel wordt een IP24 waarde als spatwaterdicht gezien en dus geschikt om in de badkamer te gebruiken. Ook zakelijke ruimtes, zoals kantoor, winkel, magazijn of restaurant zijn veilig en efficiënt met elektrische kachels te verwarmen. 

Het design

Het vermogen van elektrische verwarming is het belangrijkste om op te letten. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Meer dan ooit is het design van de kachel belangrijk, want hij moet volledig bij het interieur passen. Gelukkig is dit geen enkel probleem. De meeste elektrische kachels zijn slank van ontwerp en hebben een strak en modern uiterlijk. Omdat een convector verwarming zijn warmte naar boven uitstoot, is het mogelijk om deze kachels mooi vorm te geven zonder al te veel stof opnemende inhammen en randen. Enkel aan de bovenzijde zijn openingen voorzien om warmte af te geven, de voorzijde van de kachel is egaal en strak. Met de handige meegeleverde ophangbeugels is het een fluitje van een cent om de kachel aan de wand te monteren. Wanneer gewenst is het ook mogelijk om de kachel aan een vloerstandaard te hangen. Zo hoef je de kachel niet aan de wand te bevestigen en is deze ook gemakkelijk te verplaatsen. 

Duurzame oplossing

Elektrische kachels zullen in de toekomst alleen maar meer de standaard gaan worden. Het aanbod van fossiele brandstoffen wordt steeds minder en veel duurder. Nu al overstappen naar elektrische verwarming is verstandig. Je hoeft dan geen gas meer af te nemen om je ruimtes te verwarmen. Ook zal het aanbod aan groene stroom steeds meer toenemen. Met enkele jaren zal het merendeel van alle elektriciteit duurzaam zijn opgewekt. Om snel en efficiënt naar duurzame energie over te schakelen, is elektrische verwarming zeker een duurzaam alternatief.

Hoe plaats je een elektrische kachel?

Waar en hoe je een kachel plaats heeft invloed op hoe efficiënt ze de kamer verwarmen. Dus als je een paar regels in acht neemt, kun je energie en geld besparen. Zo belast je ook nog het milieu minder.

Wat is de beste plek voor een elektrische kachel?

Kachels kunnen het beste onder ramen worden geplaatst. Heb je hiervoor geen ruimte, dan zijn er vaak ook lagere en langere varianten beschikbaar. De zo geiten plint verwarmers. Door kachel onder het raam te plaatsen, verwarm je de koude lucht die van het raam naar beneden komt en voorkom je een koude tocht langs de vloer.

Bedek een kachel niet

Als je meubels voor een kachel plaatst, wordt de warmtecirculatie door de kamer belemmerd. Ook gordijnen en vitrage mogen niet voor of over de kachel hangen. Plan dus zorgvuldig waar je de kachels plaatst voor een ​​goede warmteverdeling. En geef de elektrische kachel een vrije luchtstroom.

Meerdere kleine kachels voor een gelijkmatige verwarming

Als je een heel grote kamer hebt, is het de moeite waard om meerdere warmtebronnen te gebruiken. Kies je voor meerdere kleine kachels, dan wordt de warmte naar verschillende delen van de kamer verspreid, zodat je niet één kachel te hoog hoeft te zetten.

Kachel montage aan een muur

Convector kachels moeten over het algemeen minimaal 10 cm van de vloer worden gemonteerd en moeten een vrije ruimte aan de voorkant hebben tot andere objecten, zoals een bank.

Wil je een elektrische kachel?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische kachel. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl
9.2

Fijne webshop

Artikelen snel geleverd en voldoen volledig aan de verwachtingen Ondanks grote drukte toch ook snel reaktie op vragen. Dat geeft zeker vertrouwen.
- Zuidwolde - 25 september 2022

Goed bedrijf, maak je tegenwoordig niet zo vaak meer mee

Ze nemen de tijd voor je en de levering wordt netjes verzorgd afgeleverd.
- Rotterdam - 23 september 2022

Aanbevelenswaardig !

Prima geregeld !
- Goes - 23 september 2022

zeer goede service

Verkeerde afstandsbediening besteld, hierover gemaild en het was direct opgelost.
- Hofs - 22 september 2022

Goed!

Van bestellen tot betaling goed!
- Zwolle - 22 september 2022

Heel goed.

Snelle levering. Goede communicatie.
- Waalwijk - 21 september 2022

Zeer snelle en nette verzorging van het bestelde

Zeer snelle en nette verzorging van het bestelde
- Terneuzen - 21 september 2022
1135 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10

Voordelen elektrisch verwarmen

 • Milieuvriendelijk en duurzaam
 • Geen onderhoud
 • Lagere verbruikskosten
 • Veilig
 • Snelle opwarming
 • Betere temperatuurregulering
 • Lange levensduur