ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Elektrische radiator

Waarom is een elektrische radiator een verstandige keuze?

Het is niet voor niets, dat elektrische radiatoren populairder zijn dan ooit. Momenteel wordt het merendeel van de Nederlandse woningmarkt nog opgewarmd door gas. Maar de houdbaarheid van gas staat op het spel. De bedoeling van de overheid, is om in ieder geval vanaf 2030 het gebruik van gas geheel te laten uitfaseren. Er is hiertoe besloten uit milieuoogpunt, maar ook vanwege de vele aardbevingen in Groningen, waar het Nederlandse gas gewonnen wordt.

Elektrische verwarming het beste alternatief

Een alternatief voor vervuilende energiebronnen, zijn windenergie en zonne-energie. Vooral zonne-energie is enorm in opmars, mede doordat zonnepanelen gemakkelijk op daken van particuliere woningen gelegd kunnen worden en ze zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Opgevangen zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Het ligt dan ook voor de hand dat elektriciteit het beste alternatief is voor fossiele brandstoffen die nu nog veel gebruikt worden.

Gas zal de komende jaren in prijs stijgen en dus minder rendabel worden. De prijs van elektriciteit daarentegen, zal flink gaan dalen. Tegelijkertijd met deze prijsdaling, zal steeds meer elektriciteit schoner worden en van duurzame energiebronnen afkomstig zijn. De conclusie is dan ook snel gemaakt, elektrische verwarming is het beste alternatief, reeds nu al en nog meer in de nabije toekomst.

Het gemak van elektrische radiatoren

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, elektriciteit wordt steeds goedkoper. Hiermee wordt tegelijkertijd een oud vooroordeel ontkracht, namelijk dat elektrische verwarming dure verwarming is. Dit is allang achterhaalt en hierdoor blijven er eigenlijk geen nadelen meer over om niet voor een elektrische radiator te kiezen. Sterker nog, met de aanschaf van een elektrische radiator zul je alleen maar genieten van enkele belangrijke voordelen.

Een van de voordelen is, dat je een elektrische radiator overal in huis kunt hangen. Je bent niet zoals met een gas- of houtkachel afhankelijk van een rookgasafvoer. Wil je een elektrische radiator in de woonkamer, de slaapkamer, de badkamer of de schuur? Het is allemaal mogelijk, het enige wat je nodig hebt is een stopcontact in de buurt. Verder is een elektrische radiator vele malen goedkoper in aanschaf dan conventionele verwarmingssoorten.

Plaats je in iedere ruimte in je woning een elektrische radiator, dan is een compleet centraal verwarmingssysteem niet meer nodig. Veel oudere cv-ketels zijn nog aangesloten op grote en lelijke radiatoren die veel ruimte in beslag nemen. Een elektrische radiator bestaat tegenwoordig uit een mooie uitziend paneel in zeer beperkte afmetingen. Bovendien bepaal je zelf waar deze komt te hangen. Een elektrische radiator is dus ruimtebesparend en esthetisch beter om in je interieur toe te passen.

Tenslotte is het een groot voordeel dat een elektrische radiator veilig in gebruik is. Moderne elektrische panelen zijn voorzien van de nieuwste technieken. Zo zijn de meeste elektrische radiatoren voorzien van een oververhittingsbescherming, waardoor de radiator automatisch uitschakelt wanneer oververhitting dreigt. Je komt niet in aanraking met vloeibare brandstoffen en je loopt geen risico´s op bijvoorbeeld een gaslek. Dit houdt ook in dat een elektrische radiator onderhoudsvrij is.

Elektrische radiatoren, kachels of panelen?

Er worden voor elektrische verwarming nogal wat termen door elkaar gebruikt. Vroeger waren er alleen kachels en radiatoren. Een kachel was een op opzichzelfstaand verwarmingsbron door middel van gas of hout. Radiatoren kennen de meeste mensen als onderdeel van een centraal verwarmingssysteem en waar verwarmd water doorheen stroomt. Maar elektrische verwarming heeft nieuwe mogelijkheden gebracht. Zo is elektrische verwarming tegenwoordig het vaakst te verkrijgen in panelen, die er ook nog eens strak en stijlvol uitzien. Daarnaast zijn er nog de bekende stralers, vaak in de vorm van korte golf infraroodstraling. Voor middel- of lange golf infraroodstraling worden weer panelen gebruikt. Eigenlijk maakt het tegenwoordig niet meer zoveel uit welke term er gebruikt wordt. Zoek je elektrische radiatoren, dan wordt hier meestal een elektrisch verwarmingspaneel mee aangegeven.

Directe of indirecte elektrische verwarming?

Voor een elektrische radiator zijn er grofweg twee verwarmingsmethoden, namelijk directe verwarming of indirecte verwarming. Kort gezegd komt het erop neer, dat een elektrische radiator met directe verwarming een zelfstandige verwarmingsbron is die warmte afgeeft. Bij indirecte verwarming wordt gebruik gemaakt van de omgeving om warmte te verkrijgen. Dit is bijvoorbeeld koude lucht in een vertrek die door een radiator wordt opgenomen, waarna de radiator deze lucht opwarmt en vervolgens weer uitstoot om de omgeving mee te verwarmen. Of je nu kiest voor directe of indirecte verwarming, beide methodes doen niet onder voor elkaar als het om de voordelen van elektrische verwarming gaat.

Elektrische radiator als bijverwarming

Het kan zijn dat je behoefte hebt aan bijverwarming. Dit houdt in dat je naast de hoofdverwarming nog een andere methode gebruikt om de vertrekken in je woning te verwarmen. Een elektrische radiator is hier bij uitstek geschikt voor. Bijverwarming kan nodig zijn als het vermogen van de hoofdverwarming niet voldoende is. Je zet dan een korte tijd een elektrische radiator aan om optimale warmte te krijgen.

Er zijn zullen ongetwijfeld ook ruimtes in huis zijn die misschien wel aangesloten zijn op hoofdverwarming, maar waarbij het niet nodig is om deze voortdurend aan te hebben. Dit kan bijvoorbeeld de badkamer of een studeerkamer zijn. Een hoofdverwarming de ruimte op laten warmen kost tijd en veel energie en dan is het handig als je hier een elektrische radiator hebt staan. De radiator geeft direct warmte en zonder dat je hiervoor de hoofdverwarming voor hoeft in te schakelen. Omdat elektriciteit veel goedkoper is geworden en elektrische radiatoren energiezuiniger, is het tegenwoordig ook te overwegen om in ieder vertrek elektrische radiatoren te hangen en te gebruiken als hoofdverwarming.

Convector verwarming

Een vorm van een elektrische radiator is convector verwarming. Convector verwarming verwarmt een ruimte indirect. Convector verwarming is tegenwoordig te koop in mooie panelen, die goed bij het interieur staan. Let wel op dat je de panelen laag aan de muur hangt. Dit heeft namelijk te maken met de werking van convector verwarming. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de natuurlijke luchtstroom. Koude lucht wordt door de radiator opgenomen en verwarmd. Deze opgewarmde lucht verlaat de radiator weer en stijg omhoog naar het plafond. De lucht zal weer afkoelen en naar beneden zakken. Het proces start vervolgens weer opnieuw en de afgekoelde lucht wordt weer door de radiator opgenomen. Convector verwarming is de klassieke wijze van elektrisch verwarmen. Je kiest voor deze methode, als je behoefte hebt aan een geleidelijke opwarming.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een elektrische radiator die op een geheel andere wijze werkt dan de klassieke convector verwarming. Infrarood verwarming is een vorm van directe verwarming. Uiteindelijk wordt de omgeving wel opgewarmd, maar op een andere manier. Een infrarood paneel straalt infraroodstraling uit. Deze straling verwarmt alle vaste materie die in de ruimte aanwezig is, zoals meubels, vloeren, maar ook mensen en dieren. De opgewarmde materie straalt de warmte weer uit naar de omgeving en zo zal de ruimte toch opwarmen. Een infrarood radiator is zeer geschikt om plaatselijk in te zetten als bijverwarming. Je profiteert namelijk direct van de warmte. Tevens biedt infrarood verwarming enkele voordelen die convector verwarming niet heeft. De infraroodstraling is namelijk gezond voor mensen die klachten hebben aan hun spieren en gewrichten. Tevens is er bij een infrarood radiator geen sprake van luchtverplaatsing. Stof en bacteriën worden niet verplaatst, wat ideaal is voor mensen met allergische klachten.

Elektrische radiatoren en de thermostaat

Je bent met je centrale verwarming gewend om een centrale thermostaat te gebruiken, die de cv-ketel aanstuurt. Afhankelijk van welk soort elektrische radiator je kiest, kan de radiator zelf voorzien zijn van een thermostaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij convectie verwarming. Door het paneel op een bepaalde temperatuur te zetten, blijft de omgeving op een behaaglijke temperatuur. In infrarood verwarming zit standaard geen thermostaat verwerkt, maar je kunt hierbij wel een losse thermostaat bij verkrijgen om de elektrische kachel mee te verbinden. Wil je optimaal genieten van gemak? Kies dan voor een elektrische radiator met een wifi thermostaat of plaats een separaat wifi thermostaat. Dit stelt je in de mogelijkheid om de temperatuur te regelen vanop afstand, via een app op je smartphone of tablet. Tevens kunnen hiermee meerdere radiatoren met elkaar verbonden worden.

Waar pas je een elektrische radiator toe?

Elektrische radiatoren kunnen in iedere ruimte opgehangen worden. Vooral omdat radiatoren tegenwoordig fraai vormgegeven panelen zijn, zullen ze geen storend element in het interieur zijn. Dit was met klassieke radiatoren nogal eens het geval. Convectie panelen hang je laag aan de wand, maar infrarood verwarming kun je ook hoger plaatsen of desnoods aan het plafond. Er zijn tegenwoordig mooie glazen panelen verkrijgbaar, die er zeer luxe en stijlvol uitzien. Op een standaard kan een infrarood radiator ook standalone fungeren en is deze verplaatsbaar. Een elektrische radiator in de badkamer is goed mogelijk, maar dan moet je erop letten dat de radiator waterdicht is. Hiervoor let je op de IP waarde. In de regel is een IP24 waarde (spatwaterdicht) voldoende voor een badkamer verwarming.

Wil je een elektrische radiator?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische radiator. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrisch verwarmen

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur