ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming? Dit moet je weten...

Elektrische verwarming is tegenwoordig de trend. Hoewel je de keuze hebt uit diverse methodes om je woning te verwarmen, is elektriciteit een vorm die duurzaam is en de toekomst heeft. Vooral in Nederland is dit het geval, omdat de Nederlandse overheid het terugdringen van het gebruik van gas hoog op de agenda heeft gezet. Binnen 20 tot 30 jaar zal Nederland voor een groot gedeelte ‘gasvrij’ moeten zijn. Dit houdt in dat er de komende jaren een enorme transitie moet plaatsvinden, omdat veel huishoudens hun woning nog met gas verwarmen.

Een van het beste én goedkoopste alternatief is elektriciteit. Ten opzichte van gas, zal elektriciteit de komende jaren veel goedkoper worden en steeds vaker uit duurzame bronnen worden opgewekt. Ook je eigen elektriciteit opwekken met zonnepanelen is in steeds meer huishoudens een optie. Maar welk soort elektrische verwarming kies je?

Hoe werkt een verwarming op elektriciteit?

Je hebt de keuze uit diverse soorten elektrische verwarmingen. Toch is er een overeenkomst tussen alle elektrische verwarmingssoorten, ze zijn namelijk voorzien van een verwarmingselement. Dit verwarmingselement is een elektrische weerstand, die elektrische stroom omzet in warmte. Het verschil in de verschillende elektrische verwarmingssoorten, zit hem in de wijze waarop de warmte wordt uitgestoten. Dit kan bijvoorbeeld via straling gaan of via het uitblazen van warme lucht.

Bij het begrip verwarming op elektriciteit, denken veel mensen nog aan kleine verplaatsbare elektrische kachels en vooral geschikt als bijverwarming. Maar het begrip is tegenwoordig breder. Elektrische verwarmingen kunnen volwaardige vaste panelen aan een wand zijn, die je gewoon als hoofdverwarming kunt inzetten.

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Hoewel elektrische verwarmingen veel als bijverwarming worden gebruikt, is het ook goed mogelijk om ze als hoofdverwarming te gebruiken. Veel modellen zijn tegenwoordig zeer energiezuinig, zodat een volledige woning elektrisch verwarmen geen probleem meer hoeft te zijn. Hoe je elektrische verwarmingen als hoofdverwarming kunt gebruiken, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het vermogen het belangrijkste punt om op te letten, maar ook de isolatiewaarde van je woning en welke mate van comfort je wenst. In mindere mate spelen factoren als installatiekosten en onderhoudskosten een rol.

Elektrische verwarmingen inzetten als bijverwarming is altijd goed mogelijk. Bijverwarming is plaatselijke verwarming die fungeert naast de hoofdverwarming. Denk aan een badkamer, werkkamer, slaapkamer, een schuur of garage die je extra wilt verwarmen. Wil je plaatselijk bij verwarmen, dan kun je heel goed infrarood verwarming inzetten. Met infrarood verwarming zorg je voor een snelle opwarming op een bepaalde plek. Infrarood verwarming verwarmt niet de lucht in een vertrek, hiermee worden objecten en mensen verwarmd. Heb je tijdelijk extra warme in een bepaalde ruimte nodig, kies dan voor de snelle en zuinige methode van convector verwarming.

Soorten elektrische verwarming

Wanneer je je woning elektrisch wilt verwarmen, dan zijn er hier meer dan voldoende mogelijkheden voor. De keuze in verschillende elektrische verwarmingssoorten is groot en alle types zullen hun eigen voor- en nadelen hebben. Je moet kiezen voor de elektrische verwarmingssoort die het beste bij jouw situatie past. 

Elektrische ventilatorkachels

De meest goedkope en flexibele vorm voor het elektrisch verwarmen van diverse soorten ruimtes, is met elektrische luchtblazers. Dit zijn meestal kleine elektrische verwarmingen die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Van dit type zijn vaak kleine tafelmodellen te koop. Een luchtblazer is een elektrische ventilatorkachel. Aan de achterzijde bevindt zich een ventilator die de lucht aanzuigt en langs het verwarmingselement laat lopen. De inmiddels opgewarmde lucht wordt door middel van een ventilator aan de voorzijde het vertrek in geblazen. Kleinere ruimtes worden zo geleidelijk en snel, maar wel tijdelijk opgewarmd. 

Convector verwarming

Convector verwarming is een geliefde methode om ruimtes gemakkelijk en snel elektrisch op te warmen. Vooral met de huidige strak uitziende convector panelen die je laag aan de vloer monteert, is de verwarming ook mooi om te zien. De werking van convector verwarming lijkt op die van elektrische luchtblazers, maar de kachels zijn meestal groter van formaat en in staat om grote ruimte te verwarmen. Ook hier wordt koude lucht opgezogen en door het verwarmingselement opgewarmd. De verwarmde lucht wordt dan geluidloos met een natuurlijke luchtstroom uitgeblazen zonder ventilator. De warme lucht stijgt naar boven en zal langzaam afkoelen en naar beneden zakken. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer door de convector verwarming opgezogen.

Met convector verwarming wordt de lucht verwarmd en dit zorgt voor een geleidelijke opwarming van het vertrek waar het convector paneel hangt. Convector verwarming kan heel goed als hoofdverwarming en is ook een ideale bijverwarming voor het zeer zuinig verwarmen van je woning en waarbij er paneelmodellen zijn die je digitaal kunt programmeren en bedienen. 

Halogeen verwarming

Bij halogeen verwarming bestaat het verwarmingselement uit gloeidraden. De gloeidraden zullen warm worden en stralingswarmte afgeven. Halogeen verwarming wordt veel gebruikt als terrasverwarming, omdat wind nauwelijks invloed heeft op de warmte. Er zal dus nauwelijks warmte verloren gaan. Daarnaast geeft halogeen verwarming door de gloeidraden ook veel licht af. Binnenshuis is het minder gebruikelijk om te kiezen voor halogeen verwarming.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een zeer comfortabele methode voor het elektrisch verwarmen van de diverse vertrekken in je woning. Infrarood verwarming wordt ook steeds populairder, doordat de verwarming efficiënt is en zuinig in gebruik. De benodigde energie wordt nagenoeg geheel omgezet in warmte. Infrarood panelen voor binnen werken op lange golf infraroodstraling. Dit is een veilige straling die de huid niet aantast. Integendeel zelfs, infraroodstraling kan een weldaad zijn voor de gezondheid. Omdat infrarood verwarming een directe methode van opwarmen is, wordt niet de lucht verwarmd en krijg je ook geen stofverplaatsing, zoals dit wel het geval is met bijvoorbeeld luchtverwarming. 

Infrarood verwarming is daarom een goed alternatief voor mensen met een stofallergie. Tevens zal de straling een goede invloed hebben op spieren, gewrichten en de bloedcirculatie. Infrarood verwarming kan worden opgedeeld in korte golf infraroodstraling, een intensieve wijze van verwarmen en lange golf infraroodstraling. Hierbij is de afgegeven infraroodstraling minder intensief en kan de verwarming voor langere tijd gebruikt worden voor een aangename warmte. 

Accumulatieverwarming

Accumulatieverwarming bevat een kern van vuurvaste stenen. Het verwarmingselement zal opwarmen en hierbij ook de stenen kern verwarmen. De stenen slaan de warmte op en geven de warmte vervolgens af. Het voordeel hiervan, is dat de warmte zeer lang wordt afgegeven, ook als je allang de elektriciteit hebt uitgeschakeld. Accumulatie verwarming is hierdoor een zeer zuinige vorm van verwarming en kan ook goed dienen als elektrische hoofdverwarming. Wel duurt het wat langer voordat deze op warmte is.

Olieradiatoren

Olieradiatoren zijn klassieke radiatoren, maar dan verrijdbaar. Zo kan de radiator gemakkelijk in diverse ruimtes als bijverwarming worden ingezet. Door de radiator met het stroomnet te verbinden, wordt de olie in de radiator opgewarmd en door de radiator gecirculeerd. Een olieradiator is een indirecte methode van elektrisch verwarmen, de warmte wordt aan de lucht afgegeven. Hoewel de radiator maar traag opwarmt, blijft deze na opwarming wel langdurig warmte afgeven. Ook wanneer je de radiator al hebt uitgeschakeld, zal de radiator nog lang warmte blijven afgeven. Olieradiatoren zijn dus zeer effectief om ruimtes langzaam en goed op te warmen. Een nadeel is wel dat je een zwaar en log apparaat in de kamer hebt staan.

Elektrische verwarmingssoorten in fraaie panelen

Je wilt door middel van verwarming op elektriciteit je woning zo comfortabel mogelijk verwarmen? Maar daarbij speelt tegenwoordig ook het design van de verwarming een grote rol. Zowel convector verwarming als infrarood verwarming zijn verkrijgbaar in aantrekkelijke en strak uitziende panelen. De panelen kunnen met een bijbehorende beugel aan de wand of het plafond worden gemonteerd en nemen hierdoor geen ruimte in. Sommige modellen zijn zelfs in fraaie kleuren verkrijgbaar, om het paneel nog beter in het interieur te laten opgaan. Is convectie verwarming enkel geschikt als wandverwarming, infrarood verwarming is ook in plafondpanelen te verkrijgen. Ook moderne technieken maken het aantrekkelijk om een modern verwarmingspaneel aan te schaffen. Zo zijn er convectiepanelen die zijn uitgevoerd met wifi. Zo is het mogelijk om de verwarming te bedienen en in te stellen via een app op je smartphone of tablet.

infrarood verwarming glasverwarming

Enkele voordelen van elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen heeft veel voordelen. Omdat het gebruik van gas de komende jaren steeds meer wordt afgebouwd, past het gebruik van elektriciteit bij uitstek in het rijtje met duurzame alternatieven. Hierbij kun je het zelf nog duurzamer maken, door bijvoorbeeld met zonnepanelen je eigen elektriciteit op te wekken. De gasprijs zal de komende jaren gaan stijgen en de prijs van elektriciteit dalen. Hierdoor worden elektrische verwarmingstoestellen steeds goedkoper in gebruik. 

In tegenstelling tot veel andere soorten verwarmingen, vergen elektrische verwarmingen nauwelijks onderhoud en ook installatie is een fluitje van een cent. Daarnaast zijn elektrische radiatoren veel veiliger in gebruik. Goede verwarmingen worden automatisch uitgeschakeld bij kortsluiting en hebben een oververhittingsbeveiliging. Bij volledig gebruik van elektrische verwarmingen, is een gasaansluiting niet eens meer nodig. Tenslotte is het een voordeel dat convectie verwarming en infrarood verwarming direct warm worden. Je hoeft geen rekening te houden met een opwarmtijd, maar je geniet direct van de afgegeven warmte.

De toekomst van elektrisch verwarmen met glas infrarood verwarming

Elektrische verwarmingen zullen in de nabije toekomst steeds vaker worden gebruikt. Je kunt al een stapje in de toekomst van elektrische verwarmingen zetten, met glas infrarood verwarming. Infraroodpanelen zien er al modern en strak uit, maar glas infrarood panelen gaan nog een stapje verder. Aan de buitenzijde is niet meer te zien dat je te maken hebt met infraroodverwarming. Het enige wat je ziet is een glasplaat met een smal frame. Afhankelijk van het model, kan het glas voorzien zijn van LED verlichting. Van glas infrarood verwarming zijn er vrijstaande modellen, wand- en plafondmodellen en speciale glaspanelen voor in de badkamer.

Het grote voordeel van glas infrarood verwarming, is dat je uiteraard geniet van de veilige en behaaglijke warmte van infraroodstraling op iedere plek die je wilt. Maar het design geeft deze vorm van infrarood verwarming toch iets meer. Het glas is doorzichtig, dus de kleur van je wand is door het glas te zien zijn. Ideaal als je geen ontsierende objecten aan je wand wilt hangen. Kies je voor het vrijstaande model, dan kies je voor flexibiliteit, want dit model is overal te plaatsen. Ook voor de badkamer zal glas infrarood verwarming een aanvulling zijn, waaraan je tevens je handdoeken kunt hangen.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrische verwarming

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur
9.2

Verwarmt wel, maar alleen dichtbij

Het infraroodpaneel verwarmt wel maar je moet er wel vrij dichtbij gaan zitten. De warmte is dan ook goed. Ik raad verwarmwinkel wel aan een andere pakketbezorger te nemen. Postnl leverde ook nu dagen te laat het pakket aan.
- Schiedam - 3 december 2022

Handig paneel snel geleverd

Heb een infrarood paneel besteld en twee dagen later zat het al onder mijn bureau. Heel blij mee en het paneel en de dimmer werken prima
- Delft - 3 december 2022

Goed vlot

Echter het vermogen van het infrarood paneel is zeer teleurstellend. Dat zou anders op de website moeten staan.
- Woudsend - 2 december 2022

Ik heb nog steeds mijn bestelde ir plaat niet ontvangen.

Nog geen ir plaat ontvangen.
- Beltrum - 1 december 2022

Geweldige hulp bij helpdesk

Heb gechat en om hulp gevraagd.. perfecte info en hulp
- Bavel - 1 december 2022
1356 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10