ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Je groepenkast en elektrische verwarming

Is jouw groepenkast klaar voor de toekomst?

Wanneer je de maatschappelijke discussie over het klimaat en duurzaamheid volgt, dan weet je inmiddels dat we af moeten van fossiele brandstoffen en dat elektriciteit de toekomt is. Daarbij moet natuurlijk wel de kanttekening gezet worden, dat elektriciteit pas echt duurzaam is, als het op duurzame wijze wordt opgewekt. Dit is goed mogelijk met bijvoorbeeld de zon, de wind en eventueel water. Doordat je van het gas afstapt en overschakelt op elektriciteit heeft dit grote voor je thuissituatie. Voorbeelden hiervan zijn het elektrisch rijden en het elektrisch verwarmen van de woning.

Uitbreiding groepenkast elektrisch verwarmen

Op welke manieren kun je elektrisch verwarmen?

Steeds meer mensen zijn milieubewust en kiezen ervoor om van het gas af te gaan. Zij kiezen er bewust voor om hun woning voortaan elektrisch te verwarmen. Voor een elektrische kachel zijn diverse mogelijkheden. Grofweg heb je keuze uit twee soorten van elektrische verwarming. Dit kan via convector verwarming en infrarood verwarming. Bij een convector kachel wordt de lucht in de ruimte waar het paneel hangt verwarmd. Dit wordt ook wel indirecte verwarming genoemd. Infrarood verwarming is een vorm van directe verwarming. Objecten en personen worden direct verwarmt door de infraroodstraling en zo ontstaat een geleidelijke opwarming van de gehele ruimte.

Elektrisch verwarmen voor de gehele woning?

Vandaag de dag is het verwarmen van de gehele woning met een elektrische kachel een goede optie. Nog niet zo lang geleden was elektriciteit ten opzichte van gas nog relatief duur en was elektrische bijverwarming de enige optie. Tegenwoordig staan de zaken er anders voor. Gas wordt steeds duurder en hoewel ook de prijs van elektra stijgt, is het wel meer rendabel om je huis met elektriciteit te verwarmen. Maar voordat je voortvarend te werk gaat en voor iedere ruimte in de woning een elektrisch paneel aanschaft, moet jij je afvragen of jouw groepenkast wel klaar is voor deze elektrische toekomst? Nog veel te vaak wordt er niet nagedacht over het aantal elektrische apparaten die je aansluit op je groepenkast, waardoor deze overbelast raakt.

Is uitbreiding van je groepenkast noodzakelijk?

Iedere woning heeft een meterkast. De termen meterkast en groepenkast worden soms wel eens door elkaar gehaald. Een groepenkast is onderdeel van de meterkast, waarin ook andere meters aanwezig zijn, zoals de watermeter en de elektriciteitsmeter. Ook de nutsvoorzieningen komen vaak binnen in de meterkast. De groepenkast, ook stoppenkast genoemd, zorgt ervoor dat stroom naar de verschillende apparaten in de woning wordt gestuurd. Een gemiddelde woning heeft ongeveer 6 tot 12 verschillende groepen nodig.

Wanneer je alle elektrische apparaten op één groep aansluit, dan zullen de stoppen er al snel doorgaan. Daarom heb je per groep een bepaalde capaciteit beschikbaar. Bijvoorbeeld een groep voor apparatuur die je in de keuken gebruikt, in de woonkamer of in de badkamer. Het vermogen per groep wordt uitgedrukt in een wattage. In de meeste gevallen bevat een groep standaard 16 ampère. Met een simpel rekensommetje kun je dan berekenen hoeveel een groep aankan, namelijk 16 ampère x 230 volt = 3680 watt. Wil je in de hele woning gebruikmaken van elektrische panelen, dan krijgt je netwerk er toch behoorlijke wat extra vermogen bij om te verwerken. Een uitbreiding groepenkast met één of meerdere extra groepen is dan noodzakelijk.

Een 1 fase of 3 fase aansluiting?

Een stoppenkast kan een 1 fase of 3 fase aansluiting hebben. De meeste woningen zijn voorzien van een 1 fase aansluiting. Ga je de woning geheel of gedeeltelijk verwarmen met elektriciteit? Dan kan het nodig zijn over te schakelen naar een 3 fase aansluiting. Het type fase aansluiting bepaalt hoeveel stroom er door de aansluiting kan. Met een standaard 1 fase aansluiting komt er 220/230 Volt de woning binnen. Een 3 fase aansluiting is veel krachtiger, er komt dan 3 maal 220/230 Volt de woning in en heb je meer mogelijkheden om elektrische apparatuur aan te sluiten én tegelijkertijd te gebruiken.

Stoppenkast laten uitbreiden door een erkende installateur

Stap nooit zomaar over op het gedeeltelijk of volledig elektrisch verwarmen van de woning, maar schakel voordien een erkende installateur in. De installateur kan je stoppenkast nakijken of deze hiervoor geschikt is. Tevens is het ook de installateur die voor jou de uitbreiding groepenkast kan realiseren. Dit wordt dan professioneel en met de nodige kennis uitgevoerd, zodat jij de woning veilig elektrisch kunt verwarmen.

Met voldoende groepen verwarm jij je woning elektrisch

Heb je één of meerdere groepen laten toevoegen? Dan ben je in staat meer elektrische verwarmingen tegelijkertijd te gebruiken. Gemiddeld heb je 100 watt (150 watt in de badkamer) per vierkante meter nodig aan vermogen om een ruimte te kunnen verwarmen. Het is dus niet zo dat een verwarmingspaneel met een wattage van 1500 tot 2000 watt in iedere ruimte noodzakelijk is. Het is wel goed om iets oververmogen te kiezen, maar neem nooit te weinig vermogen. Je krijgt het dan niet voldoende warm en staat de verwarming constant aan en dit kost een hoop energie en geld. Tel het wattage van de verschillende panelen bij elkaar op, dan weet je ongeveer hoeveel extra capaciteit je nodig hebt voor een extra groep(en) in de meterkast.

Wil je elektrisch verwarmen?

Wij helpen je maar al te graag. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrisch verwarmen

Milieuvriendelijk en duurzaam
Geen onderhoud
Lagere verbruikskosten
Veilig
Snelle opwarming
Betere temperatuurregulering
Lange levensduur