ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Verschillen infrarood en convector

Infrarood en convector verwarming, wat is het verschil?

Hoe werkt een infrarood en een convector verwarming? Wat zijn de voor- en nadelen van deze manieren van elektrisch verwarmen? Welke is beter en voor welke toepassingen kan ik ze gebruiken? Met onderstaande verschillen tussen infrarood en convector verwarming maken we het je met de keuze een stuk gemakkelijker.

De werking van de verwarming

Infrarood verwarming werkt met stralingswarmte, net zoals de zon. Gezond, zonder de schadelijke UV-straling. De panelen aan het plafond of wand stralen infrarood warmtegolven op objecten in een ruimte, zoals vloeren, muren, meubels en personen.

Een convector verwarming werkt op basis van luchtverwarming. Laag bij de grond verwarmt het convector paneel koude lucht aan om vervolgens weer opgewarmd de ruimte in te stijgen. De stijgende beweging van warme lucht heet convectie.

Temperatuur en opwarming

Bij infrarood verwarming is de temperatuurverdeling in de ruimte gelijkmatig. Infrarood straling verwarmt niet direct de lucht. Bij deze vorm van verwarmen ligt de gevoelstemperatuur hoger dan de werkelijke temperatuur. Wanneer je de infrarood verwarming aanzet, stralen de panelen direct warmte. Infrarood verwarming zorgt voor een gelijkmatige opwarming van je ruimte.  

Bij een convector kachel zijn er wel verschillen in temperatuur binnen een afgesloten ruimte. Doordat warme lucht stijgt, is het bij het plafond warmer dan bij de vloer. De temperatuur kan soms wel met zes graden verschillen. Convector verwarming verwarmt de ruimte dus ongelijkmatig.

Toepassingen

Infrarood verwarmingen zijn geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen, zoals je woning, vakantieverblijf, kantoorruimte, winkel, horeca, bedrijfshal en serre. De hoogte is hierbij minder van belang omdat de straling objecten verwarmt. Sommige panelen kunnen tot wel 9 meter hoog worden geplaatst en verwarmen dan nog het vloeroppervlak.

Convector verwarmingen zijn ook geschikt al deze ruimtes. Hierbij is de hoogte wel van belang omdat warme lucht stijgt. Door zijn compacte formaat, ingebouwde thermostaat en hoge wattage kun je deze elektrische verwarming vrijwel overal plaatsen. Laag aan de wand of vrijstaand met vloerstandaards voor tijdelijk gebruik of bijverwarming.

Efficiëntie en energieverbruik

Infrarood verwarming kun je goed inzetten voor plaatselijke verwarming. De straling verwarmt direct objecten en personen, waardoor vrijwel geen warmteverlies optreedt. Ideaal boven een zit- of werkplek en in ruimtes waar deuren vaak open en dicht gaan, zoals winkels en magazijnen. Daarnaast zijn infrarood panelen erg energiezuinig. Voor een gewenste temperatuur van 21 graden kun je de thermostaat gerust op 19 graden zetten.   

Convector verwarmingen zijn vooral efficiënt in goed geïsoleerde ruimtes. Is er sprake van openstaande ramen, slechte isolatie of andere warmtelekken, dan gaat veel energie verloren. Convector verwarmingen zijn iets minder energiezuinig dan infrarood verwarmingen, maar verbruiken minder energie dan traditionele verwarmingen. Door de ingebouwde thermostaat kun je per ruimte de gewenste temperatuur instellen. Zo verwarm je niet onnodig ruimtes welke je niet gebruikt. Ook weer een vorm van efficiëntie.

infrarood verwarming glasverwarming

Gezondheid en comfort

De warmtestraling van een infrarood paneel is zeer aangenaam. Daarnaast is de infraroodstraling erg goed voor je gezondheid. De straling stimuleert je bloedsomloop en verspreidt door het ontbreken van luchtstroom geen stof door de ruimte.

Bij convector verwarmingen is wel sprake van luchtcirculatie. Daarnaast kan langdurige aanwezigheid in een ruimte met convector panelen zorgen voor droge ogen. Echt nadelige effecten op de gezondheid hebben elektrische kachels niet.

Installatie en gebruiksvriendelijkheid

De installatie van infrarood panelen aan een plafond vergt wat kluswerk. De montage kun je zelf doen, maar is misschien handiger om over te laten aan een installateur. Houd er rekening mee dat er een schakelaar of thermostaat geïnstalleerd moet worden. Eenmaal aangesloten kun je de panelen bedienen via de thermostaat. Handmatig, draadloos of met WiFi

Convector verwarmingen zijn dankzij plug-and-play erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig te installeren. Je moet de panelen horizontaal aan de wand monteren op 5 tot 10 centimeter boven de vloer. Vervolgens stop je de stekker in het stopcontact en de verwarming doet zijn werk. Convector verwarmingen zijn er met analoge, digitaal programmeerbare en WiFi thermostaten.

Verwarmingsadvies op maat

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste verwarming. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrisch verwarmen

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur