ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Infrarood panelen

Infrarood panelen, geen of wél een goed idee?

Het gebruik van elektrische verwarming in huishoudens neemt steeds meer toe. Dit is een logisch gevolg van de hele discussie rondom het gebruik van fossiele brandstoffen en het winnen van aardgas in Groningen. De Nederlandse overheid heeft het besluit genomen om op termijn geheel van aardgas af te stappen. Een grote stap, omdat het merendeel van de Nederlandse huishoudens centrale verwarming heeft die werkt op gas. Om op een snelle wijze over te schakelen op een schonere wijze van woningverwarming, is elektriciteit het beste alternatief.

Welk soort elektrische verwarming?

Wanneer je kiest voor elektrische verwarming, dan heb je de keuze uit grofweg twee methodes van verwarming. Dit is convector verwarming en infrarood verwarming. Convector verwarming is indirecte verwarming. Dit houdt in dat een convector paneel gebruikmaakt van de luchtstroom in de ruimte waar deze hangt. Dit is een herhalend proces, waarbij de lucht wordt opgewarmd, afkoelt en weer opnieuw door het convector paneel wordt opgenomen om opgewarmd te worden. Infrarood verwarming werkt heel anders en is een vorm van directe verwarming. De kachel heeft geen lucht nodig om op te warmen, maar verwarmt door middel van infraroodstraling alles wat in de omgeving aanwezig is.

Hoe werkt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel straalt dus infraroodstraling uit. Infraroodstraling is niets nieuws. Misschien wel dat deze straling door een elektrische kachel wordt uitgestraald, maar infraroodstraling komt ook van de zon. Daarom kun je de warmte van infrarood panelen ook met zonnestralen vergelijken. Het voelt aangenaam aan en het is zelfs nog gezonder dan zonnestralen. Je mag namelijk nooit te lang in de zon zitten, want hierdoor loop je het risico dat je huid verbrandt. Dit ligt niet aan de infraroodstraling van de zon, maar aan de uv-straling. Deze uv-straling ontbreekt bij infrarood panelen. Je kunt dus onbeperkt in een ruimte zitten met een infrarood paneel en je huid zal hierdoor niet verkleuren of verbranden.

Een infrarood paneel verwarmt alle objecten die in een ruimte aanwezig zijn, zoals meubels, de vloer, de wand, mensen en dieren. Deze verwarmde objecten stralen de warmte weer uit naar de omgeving en zo wordt een ruimte geleidelijk opgewarmd. Opwarming van een ruimte duurt misschien iets langer dan bij convector verwarming, maar de warmte kan zich wel over een groter oppervlak verspreiden en de warmte is zeer aangenaam. Wanneer je het paneel richt kun je overigens wel direct van warmte genieten.

Soorten infraroodstraling

Infraroodstraling is een niet voor het oog zichtbare straling en is alleen voelbaar. De straling is afkomstig uit het kleurenspectrum en heeft een iets lagere frequentie dan de zichtbare kleur rood. Daarom is korte golf infraroodstraling als straling die het dichts bij de kleur rood ligt, meestal zichtbaar in de vorm van een lamp en de warmte is intens. Korte golf infraroodstraling wordt veel toegepast in terrasverwarmers. Een zichtbare lamp is niet aanwezig bij infraroodpanelen met middellange en lange golf infraroodstraling. Middellange golf infrarood is geschikt om bijvoorbeeld grotere ruimtes, zoals een kantoor of werkplaats op te warmen. De meeste infrarood panelen werken met lange golf infraroodstraling en zijn uitermate geschikt voor iedere ruimte in je woning.

Infrarood verwarming is gezond

gezondheid infrarood verwarming

Een zeer gunstig bijkomend effect van je woning opwarmen met infrarood panelen, is dat de infrarood straling gezond is voor het lichaam. Niet voor niets wordt er door fysiotherapeuten ook veel gewerkt met infrarood apparatuur. De straling ontspant de spieren en gewrichten en is daarom zeer geschikt voor mensen die hier last van hebben, zoals reumapatiënten. In tegenstelling tot convector verwarming, vindt er geen luchtcirculatie plaats. Stofdeeltjes en bacteriën zweven dan niet door de lucht. Mensen met allergische klachten zullen dus ook veel baat hebben bij een infrarood paneel.

Soorten infrarood panelen

Met infrarood panelen heb je veel vrijheid. De panelen kunnen in iedere ruimte worden opgehangen en hierdoor kan infrarood verwarming gebruikt worden als zowel bijverwarming als hoofdverwarming. Welk type infrarood panelen je moet gebruiken, is afhankelijk van hoe en waar je de panelen wilt plaatsen.

Wand infrarood panelen

De wand infrarood panelen van het merk Fenix, zijn uitermate geschikt als kleine bijverwarming voor directe en gerichte verwarming, zoals een werk- of zitplek. Je kiest het vermogen van het paneel, afhankelijk van de grootte van de ruimte waar deze komt te hangen. Je hebt de keuze vanaf 100 watt tot 600 watt. Afhankelijk van het wattage, is het paneel in verschillende afmetingen verkrijgbaar, met een hoogte van 32 centimeter of 60 centimeter.

Standaard is dit wand infrarood paneel afgewerkt met thermocrystal coating, maar een gladde coating is ook mogelijk. De Fenix wandpanelen worden geleverd met snoer maar zonder stekker. Je kunt hier een stekker aan monteren of het snoer verbinden met een lichtschakelaar. Zo kun je het paneel prima als bijverwarming gebruiken en aanzetten op de momenten dat jij hier behoefte aan hebt. Je hoeft nooit meer te wachten tot de hoofdverwarming voldoende is opgewarmd. Met een handige beugel is het paneel gemakkelijk aan de wand te monteren of onder het bureau te plaatsen.

Plafond infrarood panelen

Wil je zo efficiënt mogelijk verwarmen, dan is het belangrijk om een infrarood paneel te richten op de koudste plek in de ruimte en dit is de vloer. Mede hierom zijn Fenix plafond infrarood panelen zeer populair. Deze panelen zijn afhankelijk van het wattage, verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Je kunt kiezen vanaf 300 watt tot 1.000 watt en is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de mate van isolatie. Je kunt kiezen voor een paneel met thermocrystal coating of een glad afgewerkt paneel. Met de thermocrystal coating is het plafond infrarood paneel tevens spatwaterdicht en dus ook in de badkamer te gebruiken.

Plafond panelen kunnen door middel van een ophangbeugel aan het plafond worden bevestigd, maar het is ook mogelijk om ze in een systeemplafond te verwerken. Wanneer gewenst is het mogelijk om een Fenix plafond paneel rechtstreeks met het stroomnet te verbinden, zodat deze via een lichtschakelaar of met een klikaanklikuit schakelaar bediend wordt. Plafond infrarood panelen worden tegenwoordig steeds vaker als hoofdverwarming ingezet. Je kunt hiervoor de panelen verbinden met een thermostaat (bedraad of draadloos met ontvangers). Kies je voor een wifi thermostaat, dan is het mogelijk om vanop afstand het paneel via een smartphone te bedienen.

Badkamer infrarood panelen

De badkamer is een zeer geschikte ruimte voor infraroodpanelen, omdat hier vaak centrale verwarming ontbreekt of niet rendabel is. Sunpower heeft enkele fraaie modellen infrarood panelen uitgebracht. Je kunt kiezen voor een paneel van 350 watt, 550 watt, 750 watt of 950 watt. Belangrijk aan een badkamer infrarood paneel, is dat deze waterdicht is. Deze panelen hebben een IP54 waarde en zijn dus spatwaterdicht.

Heb je in de badkamer geen stopcontact over? Sluit het Sunpower infrarood paneel dan aan op netstroom en je bedient het paneel via een lichtschakelaar. Nog beter is het om het paneel met een wifi thermostaat te verbinden. Voordat je van de badkamer gebruik wilt maken, kun je het paneel van te voren al via je smartphone of tablet aanzetten en kom je altijd in een behaaglijk warme badkamer.

Serre heaters

Heb je een serre of een overkapping? Dan zijn doen de Fenix serre infrarood verwarmingen hier uitstekend hun werk. Deze smalle en platte heaters worden op minimaal 1,8 meter hoogte gehangen en zorgen voor een behaaglijke warmte in je serre of onder een overkapping wanneer dit een afgesloten ruimte is. Er is een model van 1.000 watt van 108×14 centimeter en een model van 1.500 watt van 158×14 centimeter. Met een dikte van amper 4 centimeter, hangen de panelen nooit in de weg. Tevens wijkt de serre infrarood verwarming af van de gebruikelijke heaters met het bekende rode licht. Dit licht ontbreekt en daarvoor in de plaats geniet je van een strak zwart paneel. Heb je meer behoefte aan goede verwarming én design in een kleiner formaat paneel? Kies dan voor een glas infrarood ThermoUp TOP paneel. Het glaspaneel houdt zijn warmte langer vast en ziet er stijlvol uit. Door de transparante weerkaatsende folie, wordt vrijwel alle stralingswarmte naar voren uitgestraald.

Glas infrarood panelen

infrarood verwarming glasverwarming

Met de ThermoUp glas infrarood panelen geniet je niet alleen van comfortabele warmte, maar ook van het fraaie uiterlijk van deze glazen panelen. Deze panelen zijn verkrijgbaar in diverse modellen. Model TOP geeft hoge temperaturen en plaats je hoog aan de wand. De ThermoUp FLOOR Air is een vrijstand model handig in te zetten als bijverwarming. De panelen zijn zeer geschikt als je je interieur niet direct van zichtbare verwarming wilt voorzien. Het volledig glazen paneel met zwart of zilver profiel is dan een fraai designobject in je interieur. Van de ThermoUp TOP glaspanelen zijn drie modellen, in een wattage van 700 watt tot 1.500 watt. De panelen zijn verbonden met een handig wandbeugel die je gemakkelijk aan de wand monteert. Eenmaal hangend, is het paneel gemakkelijk naar beneden te richten.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrisch verwarmen

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur