ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Is infrarood verwarming gezond?

Hoe gezond is infrarood verwarming?

De ontwikkelingen in de markt van elektrische verwarming gaan snel. Nieuwe technieken doen hun intrede en elektrische verwarming mag als veelbelovend voor de toekomst worden gezien. Bij veel mensen heerst nog het klassieke idee, dat elektrische verwarming duur en niet energiezuinig is. Dit is een achterhaalde gedachte, vooral in het licht van de huidige ontwikkelingen op het gebied van schone brandstoffen. Integendeel zelfs, elektrische verwarming is momenteel het beste alternatief, als je op zoek bent naar energiezuinige, onderhoudsvriendelijke en goedkope verwarming. 

gezondheid infrarood verwarming

Is infrarood verwarming dé verwarming van de toekomst?

Een van de veelbelovende elektrische verwarmingssoorten is infraroodverwarming. Infraroodverwarming is een vorm van directe verwarming, waarbij door middel van infrarood straling vaste materie in de ruimte wordt verwarmd. Deze vorm van verwarmen staat haaks op veel conventionele verwarmingssoorten, die de lucht verwarmen. Alle objecten in een bepaalde ruimte worden door infraroodstraling opgewarmd, zoals meubels, maar ook mensen en dieren. Op hun beurt geven objecten de warmte weer af aan de omgeving, waardoor de ruimte gelijkmatig wordt opgewarmd. Een groot voordeel hiervan, is dat er minder warmte verloren gaat. Objecten die verwarmd worden, houden de warmte namelijk veel beter vast dan lucht. 

Bovendien is de warmte ook prettiger. Mensen die in de nabijheid van infraroodverwarming zijn, ervaren infraroodstraling als zonnestralen op de huid. Het verschil tussen infraroodverwarming en conventionele luchtverwarming, is bijvoorbeeld goed te merken bij het plaatsnemen op een lederen bank of stoel. Wanneer de lucht is opgewarmd, zal de zitting nog koud aanvoelen. Bij infrarood verwarming, zul je plaatsnemen in een behaaglijk warme stoel of bank. De vraag dringt zich alleen op, of infrarood gezond is? 

Wat is infrarood straling en hoe werkt het?

Een ander woord voor infraroodstraling is eenvoudigweg warmtestraling. Deze straling wordt ook door de zon uitgestoten en is een vorm van zonlicht dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog. We kunnen de straling wel voelen, maar niet zien. Zodra infraroodstraling in contact komt met objecten, komen de moleculen in deze objecten in beweging. Door deze beweging ontstaat er wrijving en het object wordt opgewarmd. Het bekendste voorbeeld van infraroodstraling is dus de zon, maar dit is nagebootst met infraroodverwarming. Hierdoor zal infraroodstraling van een infrarood paneel, net zo aanvoelen als de infraroodstraling van de zon.

Er is wel een klein verschil tussen de infraroodstraling van de zon en infraroodverwarming. Bij langdurige blootstelling aan de infraroodstraling van de zon, zal je huid verkleuren en in het ergste geval zelfs verbranden. Dit komt, omdat de infraroodstraling vergezeld gaat van uv-stralen. Dit is het schadelijke onderdeel van infraroodstraling. Deze uv-stralen ontbreken bij infraroodverwarming, waardoor de huid geen schade zal oplopen. 

Welke soorten infrarood straling zijn er?

Er zitten ook verschillen in het soort infraroodstraling die een infrarood kachel kan uitstralen. Er zijn namelijk drie soorten infraroodstraling te onderscheiden:

  • Korte golf infrarood (IR-A)
  • Midden golf infrarood (IR-B)
  • Lange golf infrarood (IR-C)

De golflengte, ook wel frequentie genoemd, bepaalt de intensiteit van de infraroodstraling. De frequentie wordt gemeten in nanometers (nm) met betrekking tot de afstand van het rood in het kleurenspectrum. 

IR-A
IR-A is de meest intensieve en krachtigste vorm van infrarood. Deze straling is dusdanig krachtig, dat je er ook buitenruimtes mee kunt verwarmen. Daarom zien we deze vorm van infraroodstraling terug in bijvoorbeeld terrasverwarmers en apparatuur die gebruikt worden door fysiotherapeuten. IR-A dringt namelijk het diepst door in de huid en gaat door de opperhuid, leerhuid en reikt zelfs tot het onderliggende weefsel. Deze straling heeft dan ook positieve effecten op de spieren en gewrichten. Voor buitenshuis of in grote fabriekshallen zijn kachels met IR-A geschikt, maar niet voor het binnenshuis verwarmen van bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer. IR-A is een vorm die zich het dichtst bij het zichtbare licht bevindt. Hierdoor zal IR-A voor een gedeelte ook zichtbaar zijn in de vorm van een oranje/rode lamp.

IR-B
IR-B straling is geschikt voor infrarood kachels, waarmee gemakkelijk niet geïsoleerde ruimtes optimaal verwarmd kunnen worden. Ook grotere ruimte kunnen met IR-B gemakkelijk van warmte worden voorzien. IR-B straling is niet zichtbaar voor het oog en wordt daarom ook veel in heatstrips verwerkt. 

IR-C
IR-C straling wordt het meest toegepast in infraroodverwarming. Binnenhuis is het meestal goed geïsoleerd, waardoor IR-C straling voor een aangename warmte zorgt. De woonkamer, slaapkamer en badkamer zijn ruimtes die met infraroodverwarming met IR-C zeer goed kunnen worden opgewarmd. Deze verwarming is vaak verwerkt in fraaie panelen die aan de wand of het plafond gemonteerd kunnen worden. 

Hoe zit het met de gezondheid van infraroodstraling?

Er is bij onderzoekers en wetenschappers weinig twijfel over de gezondheidseffecten van infraroodstraling. Met infraroodstraling geniet je niet alleen van behaaglijke warmte, je gezondheid kan mee profiteren van de voordelen infrarood. Infraroodstraling is te vergelijken met zonnestralen, alleen moet je in de zon altijd oppassen dat je hier niet te lang in blijft. Het bijkomende uv-licht kan namelijk de huid beschadigen. Deze uv-straling ontbreekt bij infraroodverwarming. Hierdoor is infrarood ongevaarlijk en zelfs een weldaad zijn voor je gezondheid. Het is niet voor niets dat veel fysiotherapeuten werken met apparaten die werken op infraroodstraling

Invloed van infrarood op spieren en gewrichten

Een van de bekendste voordelen infrarood op de gezondheid, is de invloed op de spieren en gewrichten. Als je last hebt van chronische pijnklachten van de spieren en gewrichten, dan kun je je onder behandeling stellen van een fysiotherapeut en is er grote kans dat je ook te maken krijgt met infraroodstraling. Maar dit is niet nodig met infraroodverwarming thuis. Alleen al door de verwarming aan te zetten, zullen je spieren en gewrichten zich ontspannen en zul je veel minder pijn ervaren. 

Ben jij of is één van de gezinsleden reumapatiënt? Dan is infraroodverwarming zeker aan te raden. Reumapatiënten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor de weersinvloeden. Bij koud en regenachtig weer zullen zij dit direct merken aan hun gewrichten. De gewrichten worden stijf en pijnlijk. Bij zonnig weer zullen zij veel minder pijn en stijfheid ervaren. Wanneer je thuis geniet van infraroodverwarming, voel je de gehele dag door de aangename warmte van de infraroodstraling en blijven je gewrichten soepel en pijnloos. Het lijkt dan alsof je de hele dag in de zon zit, wat ook altijd gezond is voor gewrichten van reumapatiënten.

Infraroodverwarming voor actieve sporters

Wanneer je actief een sport beoefend, dan weet je hoe belangrijk het is om je spieren en gewrichten warm te houden. Dit geldt voor zowel voor een wedstrijd of training als na het sporten. Voor de activiteit zul je een warming-up doen om de spieren los te maken. Wil je nog beter voorbereid zijn, dan is een verblijf in een ruimte met infraroodverwarming zeker aan te bevelen. De infraroodstralen maken de spieren en gewrichten los en zal ook de doorbloeding verbeteren. Tevens verkrijgen je pezen en spieren een hogere elasticiteit. Hiermee verklein je de kans op blessures tijdens het sporten. 

Na het sporten is het een weldaad om thuis te komen en de infraroodverwarming aan te zetten. Je spieren moeten dan de tijd krijgen om te herstellen en de opbouw van beschadigde cellen gaat veel sneller. Ook de kans op spierpijn na een wedstrijd is veel minder en loop je tijdens het sporten toch en blessure op, dan genezen de infraroodstralen de blessure veel sneller. 

Infraroodverwarming en de luchtkwaliteit

Een goede luchtkwaliteit in huis is erg belangrijk. Maar wist je dat het soort verwarming hier een belangrijke bijdrage aan levert? Juist infraroodverwarming zorgt ervoor dat je een goede luchtkwaliteit blijft behouden. Verwarming die door middel van convectie verwarmen, kunnen ook van goede kwaliteit zijn, maar zijn bewezen minder goed voor de luchtkwaliteit. Dit heeft ermee te maken dat convectie verwarming de lucht verwarmt en gebruikmaakt van de natuurlijke luchtstroom. Dit houdt in dat er circulatie in het vertrek plaatsvindt van stof, huismijt en bacteriën. Dit brengt een slechte luchtkwaliteit teweeg en helemaal mensen die last hebben van de luchtwegen of een stofallergie hebben, zullen hier hinder van ondervinden. 

Omdat infraroodverwarming enkel objecten verwarmt en geen gebruikmaakt van de natuurlijke luchtstroom, zal er geen circulatie plaatsvinden van stof en bacteriën. Mensen met astma, klachten aan de bronchiën of die snel allergische klachten hebben, doen er goed aan om over te gaan op infraroodverwarming. 

Infraroodverwarming en de luchtvochtigheid

Onderdeel van een goede luchtkwaliteit in een woning, is de mate van luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid moet normaliter tussen de 40% en 60% liggen. Bij een luchtvochtigheid van onder de 40% is de lucht te droog en is de luchtvochtigheid hoger dan 60%, dan is de lucht te vochtig. Voor woonsituaties bereik je de beste luchtvochtigheid met een percentage van rond de 50%. 

Wederom kan convectie verwarming voor een negatieve invloed zorgen op de luchtvochtigheid. Dit heeft met de circulatie van lucht te maken. Wanneer je een te hoge luchtvochtigheid in huis hebt, dan is er kans op de groei van schimmels. Met een voortdurende circulerende lucht, zullen schimmels ook in je woonkamer rond dwarrelen en dit heeft weer een negatief effect op de gezondheid van mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Daarnaast zorgt convector verwarming dikwijls voor een te droge lucht, waarbij de luchtwegen slijmvliezen zullen irriteren. Infraroodverwarming daarentegen, heeft geen enkele invloed op de luchtvochtigheid. Sterker nog, infraroodstraling kan er juist voor zorgen dat je de luchtvochtigheid op een gezond niveau kunt houden. 

Wat doet infrarood verwarming voor de huid?

Infraroodstraling is dus te vergelijken met de zonnewarmte, maar dit houdt niet in dat je uren voor een infrarood kachel kunt zitten om bruin te worden. Het verkleuren komt door uv-straling en dit ontbreekt bij infraroodverwarming. Maar voor de huid zijn infraroodstralen wel goed. De huid wordt opgewarmd, waardoor de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Dit is een lichaamseigen eiwit, die de huid jong en soepel houdt. Infraroodverwarming levert dus een bijdrage in het voorkomen of verminderen van rimpels, pigmentvlekken en zelfs cellulitis.

Een gezonde bloedsomloop

Doordat infraroodstraling in aanraking komt met de huid, zullen de bloedvaten onder de huid wat breder worden. Hierdoor zal er een veel betere bloedsomloop ontstaan. Tevens kan infraroodstraling van positieve invloed zijn op reeds aangetaste bloedvaten. Denk aan bloedvaten met een verdikking of die ruw zijn door allerlei medische problemen. De warme staling van infrarood zal deze bloedvaten soepeler en gladder maken. 

Infraroodverwarming voor de algehele lichamelijke gesteldheid

Infraroodverwarming kan dus van positieve invloed zijn op heel specifieke gezondheidsklachten. Maar ook voor je algehele gezondheid is de aankoop van infraroodverwarming een goede keuze. De algehele gezondheid is mede afhankelijk van hoe ontspannen en relaxed je bent. Infraroodstraling zorgt voor ontspanning en dit heeft weer tot gevolg dat je hier allerlei kleinere klachten mee kunt voorkomen of sneller kunt laten genezen. Denk aan een verkoudheid, stress of slapeloosheid. 

Dus is infrarood gezond? Zoals je kunt lezen heeft infraroodstraling op vele vlakken een positieve invloed op de gezondheid. 

Wil je elektrisch verwarmen?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische bijverwarming. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrische verwarming

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur