ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Waarom een elektrische verwarming?

Waarom een elektrische verwarming?

Een elektrische verwarming heeft vele voordelen ten opzichte van een gasverwarming. Als warmmakertje zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Milieuvriendelijk en duurzaam
Nederland wil van het gas af. De CO₂ die vrijkomt bij het gasverbruik voor verwarmingssystemen is schadelijk voor het milieu. In de strijd tegen klimaatverandering heeft de Nederlandse overheid ambitieuze doelen opgesteld: om de CO₂-uitstoot in 2050 met 95 procent te verminderen gaan we in Nederland stapje voor stapje van het gas af.

Deze ontwikkelingen en doelstellingen maken de weg vrij voor milieuvriendelijke verwarmingsalternatieven, zoals elektrisch verwarmen. Elektriciteit wordt namelijk steeds duurzamer: het aanbod groene energie Nederlandse energiemaatschappijen groeit sterk, we importeren steeds meer groene stroom uit Duitsland en steeds meer consumenten produceren zelf elektriciteit bij hun woning, voornamelijk met behulp van zonnepanelen.

Kostenbesparingen
Behalve deze groene voordelen zorgt elektrisch verwarmen ook voor kostenbesparing. In de eerste plaats doordat installatie en onderhoud goedkoper zijn dan bij een gasverwarming. Een cv-ketel moet jaarlijks worden gecontroleerd en na tien tot vijftien jaar worden vervangen; een elektrische verwarming vergt nauwelijks onderhoud en gaat veel langer mee, afhankelijk van het type en de intensiteit van het gebruik.

Ook de verbruikskosten van elektriciteit ten opzichte van gas worden steeds voordeliger. De gasprijs gaat door ontmoedigende overheidsmaatregelen omhoog, terwijl de prijs van elektriciteit juist een dalende lijn heeft ingezet. Dankzij onder andere de groeiende import van grootschalig geproduceerde groene stroom uit Duitsland is de stroomprijs de afgelopen jaren met 20 procent gedaald.

Veiligheid
Elektrische verwarmingen zijn veiliger dan verwarmingssystemen die op gas lopen. Een elektrische verwarming wordt automatisch uitgeschakeld bij kortsluiting en bovendien zijn de meeste elektrische radiatoren dubbel geïsoleerd en beveiligd tegen oververhitting. Ook wordt de kans op gaslekkages verminderd, helemaal wanneer geen enkel huishoudelijk apparaat of systeem meer op gas loopt.

Snelle opwarming en betere temperatuurregulering
Een elektrische verwarming, infrarood verwarming en elektrische kachel, kan beter gereguleerd worden dan een gasverwarming. Wanneer je een elektrische verwarming inschakelt komt er direct warmte vrij; bij een conventionele gasverwarming laat de warmte op zich wachten doordat de CV-ketel eerst nog moet opwarmen. Een ander voordeel van de elektrische verwarming is dat je in een gebouw elke ruimte afzonderlijk kunt verwarmen, terwijl bij een gasverwarming vaak onnodig meerdere ruimtes worden verwarmd.

duurzaam elektrisch verwarmen
infraroodpaneel 1000 watt plafond stralingspaneel