ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Wat kost een hybride warmtepomp?

Wat kost een hybride warmtepomp?

De Nederlandse overheid is al enkele jaren bezig om plannen door te voeren, waardoor Nederland uiterlijk in 2050 klimaatneutraal is. Het laatste gelanceerde plan, is om vanaf 2026 de hybride warmtepomp standaard te maken in woonhuizen. Moet jij vanaf 2026 een oude cv-ketel vervangen, dan ben je verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen, in plaats van een vervangende cv-ketel. De reden om deze verplichting in te voeren, is om Nederland versnelt van het gas te halen en om zo minder afhankelijk te moeten zijn van aardgas.

wat kost een hybride warmtepomp

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Met een warmtepomp is het mogelijk om je woning volledig te verwarmen, zonder dat hiervoor fossiele brandstoffen worden gebruikt. Er zijn grofweg drie soorten warmtepompen. Zo is er een warmtepomp die warmte onttrekt uit de lucht, een warmtepomp die de warmte uit het grondwater haalt en een warmtepomp die van aardwarmte gebruikmaakt. De laatste twee soorten zijn eigenlijk alleen van toepassing als je een nieuwbouwwoning bouwt, want het vergt veel werk om deze warmtepompen te installeren. Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt is het meest interessant. Deze warmtepomp kan gemakkelijk worden geïnstalleerd in bestaande woningen, zonder dat er een complex leidingsysteem gelegd moet worden.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp maakt gebruik van warmteonttrekking uit de lucht om hiermee vervolgens de woning te verwarmen. Echter, wanneer het buiten kouder wordt, dan is ook de onttrokken lucht kouder en kost het meer moeite om de woning op te warmen. In dit geval val je terug op de cv-ketel om de woning op te warmen. Tevens heb je de cv-ketel nog nodig om leidingwater te verwarmen. In principe kan een hybride warmtepomp een woning het gehele jaar verwarmen. Al die tijd maak je dan geen gebruik van aardgas. Als dit vanaf 2026 voor alle woningen in Nederland geldt, dan kun je je voorstellen dat dit een enorme besparing op aardgas teweegbrengt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een hybride warmtepomp?

Op zich zijn de meeste partijen erg positief over het gebruik van een hybride warmtepomp. Kritische geluiden zijn er vooral te horen vanwege het feit dat er een verplichting wordt ingevoerd en niet alle woningen geschikt zouden zijn. Uiteraard zal dit plan verder uitgewerkt moeten worden, zodat ook alle voordelen en nadelen goed in beeld zijn. Wat zijn de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp?

Voordelen hybride warmtepomp

 • Een hybride warmtepomp kan vrijwel het gehele jaar de woning van warmte voorzien. In periodes dat dit minder goed kan, val je terug op de cv-ketel.
 • De warmtepomp kan aangesloten worden op je huidige centrale verwarming systeem. Je radiatoren kunnen daarom blijven functioneren en hoeven niet te worden vervangen.
 • Het systeem is relatief eenvoudig te installeren. Er hoeven geen grote breek- en graafwerken worden uitgevoerd.
 • In combinatie met een slimme thermostaat, kun je zo optimaal mogelijk profiteren van energiebesparing. Je houdt hiermee je kosten laag en ziet exact hoeveel aardgas je nog verbruikt.

Nadelen hybride warmtepomp

 • Hoeveel voordelen er ook zijn, de meeste mensen kijken naar de aanschafprijs. Voor veel huishoudens is dit een te grote investering die zij niet kunnen opbrengen.
 • Voorwaarde voor een hybride warmtepomp, is dat de woning goed geïsoleerd is. Lang niet alle huizen zijn daarom geschikt voor een hybride warmtepomp.
 • Net zoals een cv-ketel regelmatig gecontroleerd en onderhouden moet worden, geldt dit ook voor een hybride warmtepomp. Dit zijn dubbele onderhoudskosten.
 • Je profiteert optimaal van een energiebesparing met een hybride warmtepomp, als de woning goed is geïsoleerd. Er komen daarom nog kosten bij voor het isoleren van de woning.
 • Een hybride warmtepomp heeft een buitenunit, vergelijkbaar met die van een airco. Dit systeem maakt voortdurend geluid en kan dus voor de nodige geluidsoverlast zorgen.
 • Reken er maar op, dat je niet zo snel een hybride warmtepomp geïnstalleerd krijgt vanwege oplopende wachttijden. De vraag zal enorm toenemen, maar is momenteel een tekort aan installateurs.

Is elektrische verwarming een beter alternatief?

Maak jij je zorgen over de komende investering in een hybride warmtepomp of over het feit dat je woning hier niet klaar voor is? Er is een alternatief. Dat is namelijk elektrische verwarming. Hierbij heb je keuze uit convector verwarming of infrarood verwarming. Bij een convector kachel geniet je van indirecte verwarming door het opwarmen van de lucht. Infrarood verwarming is directe verwarming door middel van infraroodstraling. In principe is het mogelijk om je woning geheel te verwarmen door middel van elektrische verwarming en heb je de cv-ketel enkel nodig voor het opwarmen van leidingwater of als het erg koud is.

Voordelen van elektrische verwarming als alternatief

 • Ook al schaf je meerdere elektrische verwarmingspanelen aan voor verschillende ruimtes in huis, de investering zal lang niet zo hoog zijn als bij aanschaf van een hybride warmtepomp.
 • Net zoals bij een cv-ketel, duurt het ook bij een warmtepomp even voordat het warm is. Met elektrische verwarming profiteer je direct of in zeer korte tijd van warmte.
 • Je sluit een elektrisch verwarmingspaneel aan en daarna heb je er geen omkijken meer naar. Onderhoud is niet nodig. Elektrische panelen hebben ook een lange levensduur.
 • Met elektrische verwarming ben je net zo milieuvriendelijk bezig als met een hybride warmtepomp. Je verbruikt geen aardgas en heb je zonnepanelen? Dan gebruik je door de zon opgewekte elektriciteit.
 • Elektrische verwarming is geluidloos. Je zult nooit last krijgen van geluidsoverlast.
 • Een cv of warmtepomp wordt centraal geregeld en zo verwarm je onnodig ruimtes die je niet gebruikt. Elektrisch verwarmen doe je per ruimte en dat is energiezuinig.
 • Met een snelle opwarming, een betere temperatuurregulering en momenteel lagere stroomprijzen dan gasprijzen, profiteer je van lagere verbruikskosten.
 • Voor de installatie van een warmtepomp moet je een installateur inschakelen. Niet iedereen kan het, maar als je een beetje handig bent, is het aansluiten van elektrische verwarming niet al te moeilijk en lukt het je zelf.

Kiezen tussen een hybride warmtepomp en elektrische verwarming

Ongetwijfeld zal er in de nabije toekomst meer bekend worden over de plannen van een verplichte hybride warmtepomp. Vooral het feit dat nog veel woningen niet goed geïsoleerd zijn of waar het niet mogelijk is om een warmtepomp te installeren, stuit op de nodige kritiek. Daarom is het goed om te weten, dat je met elektrische kachel een goed en betrouwbaar alternatief hebt.

Wil je elektrisch verwarmen?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische verwarming. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrische verwarming

Milieuvriendelijk en duurzaam
Geen onderhoud
Lagere verbruikskosten
Veilig
Snelle opwarming
Betere temperatuurregulering
Lange levensduur

9.2

Verwarmt wel, maar alleen dichtbij

Het infraroodpaneel verwarmt wel maar je moet er wel vrij dichtbij gaan zitten. De warmte is dan ook goed. Ik raad verwarmwinkel wel aan een andere pakketbezorger te nemen. Postnl leverde ook nu dagen te laat het pakket aan.
- Schiedam - 3 december 2022

Handig paneel snel geleverd

Heb een infrarood paneel besteld en twee dagen later zat het al onder mijn bureau. Heel blij mee en het paneel en de dimmer werken prima
- Delft - 3 december 2022

Goed vlot

Echter het vermogen van het infrarood paneel is zeer teleurstellend. Dat zou anders op de website moeten staan.
- Woudsend - 2 december 2022

Ik heb nog steeds mijn bestelde ir plaat niet ontvangen.

Nog geen ir plaat ontvangen.
- Beltrum - 1 december 2022

Geweldige hulp bij helpdesk

Heb gechat en om hulp gevraagd.. perfecte info en hulp
- Bavel - 1 december 2022
1356 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10