ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Badkamer verwarming

Badkamer verwarming. Wat is de beste verwarming?

De badkamer is bij uitstek een ruimte waar je het graag behaaglijk warm hebt en vooral wanneer je van deze ruimte gebruikmaakt. Een warme douche of een heet bad zijn heerlijk, maar minder prettig is het, als jij jezelf in een koude omgeving moet afdrogen. Dit is vaker het geval dan je misschien denkt en veel mensen zullen het probleem van een badkamer verwarmen kennen.

De badkamer verwarmen is niet altijd eenvoudig

Meer dan in andere ruimtes in jouw huis, geeft het verwarmen van de badkamer wel eens problemen. Vooral in oude woningen, is er helemaal geen radiator voor centrale verwarming aanwezig in de badkamer. Een badkamer kan hier veel te klein voor zijn of men achtte dit in het verleden niet nodig.

Heb je wel een radiator in de badkamer, dan krijg je te maken met een ander probleem. De badkamer is namelijk geen ruimte die je de gehele dag door gebruikt. De ochtend is vaak ‘spitsuur’ in de badkamer en dan moet deze warm zijn. De rest van de dag kun je de radiator uitzetten. Gebruik je de badkamer toch op een ander moment, dan krijg je deze met centrale verwarming nooit snel opgewarmd. Je moet dus eerst wachten voordat de radiator jouw badkamer heeft opgewarmd.

Waarom elektrische verwarming?

Tot enkele decennia terug was centrale verwarming nog de enige mogelijkheid voor de badkamer. Tegenwoordig hoef je geen ruimte in de badkamer meer te verliezen door een radiator. Elektrische verwarming is de nieuwe standaard voor badkamer verwarming. Elektrische badkamer verwarming heeft veel voordelen.

Het belangrijkste voordeel van elektrische verwarming in de badkamer, is dat het tegenwoordig betaalbaar is. Vroeger keek je in verband met de hoge elektriciteitsprijzen en energieverspillende elektrische kachels wel uit. Duurzaamheid en energiezuinig staan bij de huidige generatie elektrische badkamerkachels centraal. Bovendien is de prijs van elektriciteit gedaald en zal dit de komende jaren nog goedkoper worden, terwijl de gasprijs stijgt. De badkamer verwarmen met centrale verwarming wordt duurder en elektrische verwarming veel goedkoper.

Een ander voordeel waarvan je profiteert, is dat elektrische badkamer verwarming direct verwarmt. Waar je met centrale verwarming lang moet wachten voordat de radiator is opgewarmd, zorgt elektrische verwarming direct voor warmte. Je hoeft niet meer te wachten, voordat de badkamer is opgewarmd.

Verwarm de badkamer met infrarood verwarming

De meest gekozen badkamer verwarming, is infrarood verwarming. Infrarood verwarming is directe verwarming, waarbij je geniet van aangename stralingswarmte. Zodra je een infraroodpaneel aanschakelt, straalt er direct warmte uit. Het kenmerk van infrarood verwarming, is dat alle objecten en personen in de badkamer opgewarmd worden. De opgewarmde objecten stralen deze warmte weer uit en zo warmt de badkamer geleidelijk op.

De afgegeven infraroodstraling voelt erg aangenaam op de huid. Je kunt het vergelijken met de zonnestralen die de huid verwarmen. Ook is infrarood verwarming gezond voor de spieren en gewrichten. Als je hier veel last van hebt, dan is infrarood badkamer verwarming zeker aan te raden. De huidige infrarood panelen voor in de badkamer zijn erg energiezuinig. Je kunt de temperatuur daarom gerust een graadje lager zetten en toch de gewenste temperatuur in de badkamer bereiken. Hierdoor is infrarood verwarming niet alleen aangenaam voor in de badkamer, je bespaart ook op energiekosten en je bent goed voor het milieu.

Convector verwarming als badkamer verwarming?

Als je betrouwbare en gemakkelijk instelbare elektrische verwarming voor in de badkamer zoekt én voordelig in aanschaf, kies dan voor convector verwarming. Deze vorm van elektrische verwarming werkt anders dan infrarood verwarming. Convector verwarming is een indirecte vorm van verwarming. Er worden geen objecten en personen direct verwarmd, zoals met infrarood het geval is.

Kenmerk van convector verwarming, is het opwarmen van de lucht. Dit is ook de reden dat het paneel laag aan de wand moet hangen. Het paneel verwarmd de lucht en deze lucht stijgt op, waardoor koude lucht vanaf de vloer wordt aangetrokken om weer opgewarmd te worden. Dit herhaalde proces zorgt voor een geleidelijke maar toch snel opgewarmde badkamer. Door de afgifte van warme lucht, hoef je nooit zo lang als centrale verwarming te wachten tot de badkamer is opgewarmd.

Convector panelen zijn plug & play te installeren en dankzij een ingebouwde thermostaat, erg simpel te bedienen. Met een wifi thermostaat kun je gemakkelijk op afstand de temperatuur in de badkamer regelen met een app op de smartphone. Moderne convector kachels zijn dubbel geïsoleerd, waardoor ze beter bestand zijn tegen vocht en nagenoeg spatwaterdicht zijn. Ideaal dus, voor gebruik in de badkamer.

Waar moet je op letten bij badkamer verwarming?

Een behaaglijk warme badkamer is uiteraard belangrijk en dit is met elektrische verwarming gemakkelijk te bereiken. Maar elektriciteit en vocht zijn een slechte combinatie. Ook al plaats je een verwarmingspaneel niet direct in de buurt van de vochtige plekken, je hebt altijd van doen met waterdamp, helemaal als er onvoldoende ventilatie aanwezig is. Je kunt dan niet zomaar ieder soort verwarmingspaneel in de badkamer hangen.

Als je op zoek bent naar een elektrische radiator voor in de badkamer, let dan op de IP-waarde. Deze IP-waarde geeft de bescherming aan tegen vocht en stof/vuil. De waarde bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen vuil/stof inhoudt en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht. In de meeste gevallen heeft badkamer verwarming een IP-24 of IP-44 waarde. Dit houdt in, dat de het paneel spatwaterdicht is.

Elektrische verwarming in de badkamer: hoeveel watt is nodig?

Voor iedere ruimte waar je een elektrisch verwarmingspaneel hangt, moet je rekening houden met het wattage van het paneel. Hoeveel het wattage van een paneel moet zijn, is vooral afhankelijk van de grootte van de ruimte, de mate van isolatie en de gewenste temperatuur. In de badkamer is een behaaglijke warmte belangrijker dan in andere ruimtes in huis. De meeste badkamers zijn niet enorm groot in vierkante meters en zijn daarom relatief gemakkelijk te verwarmen. Houdt voor een badkamer rekening met ongeveer 140 watt per vierkante meter. Dan weet je altijd zeker dat je de gewenste warmte met het paneel kunt bereiken.

Verwarmingsadvies op maat

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste badkamer verwarming. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrisch verwarmen

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur