ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Wat kost elektrisch verwarmen

Wat kost het verbruik van elektrisch verwarmen?

Op deze pagina laten we zien wat elektrisch verwarmen kost en waarom elektrisch verwarmen steeds voordeliger zal zijn. Hier kun je de verwarmingskosten voor iedere manier van elektrisch verwarmen berekenen. Zowel voor elektrische kachels als infrarood verwarming! We gebruiken een formule die op het wattage gebaseerd is.

Stijgende gasprijzen en elektriciteitsprijzen

Doordat we te maken hebben met stijgende gasprijzen en redelijk gelijk blijvende elektriciteitsprijzen lijkt het steeds interessanter te worden om over te stappen op elektrische verwarming.

De stijgende gasprijs heeft te maken met een belastingstijging en de stijgende marktprijs van gas. In de komende jaren wordt er een verdere stijging verwacht. Dit heeft te maken met de overheid die het verbruik van gas wil ontmoedigen en daardoor mogelijk nog meer belastende maatregelen zal nemen.

Tegelijkertijd zullen er steeds meer manieren ontstaan waarmee elektriciteit op een duurzame wijze gegenereerd wordt. Dit belooft prijsdalingen voor de toekomst! Nu wordt nog steeds veel elektriciteit door middel van kolencentrales gegenereerd, doordat dit steeds efficiënter gebeurt worden er nu ook al veel besparingen behaald.

Adax Famn

Wat zijn de kosten van elektrisch verwarmen?

De kosten van gas en elektriciteit zijn de laatste tijd enorm gestegen. Dit heeft diverse oorzaken. Elektrisch verwarmen is daardoor nog goedkoper en gunstiger dan verwarmen door middel van gas.

Op elk apparaat staat wat het verbruik per uur is. Kies je voor een elektrische verwarming? Dan bespaar je al kosten vergeleken met het verwarmen door middel van gas. Aan de hand van de kosten die jij per kWh betaalt, kun je vervolgens berekenen wat je écht kwijt bent en dus wat je kunt gaan besparen.

Veel mensen kijken alleen naar de harde cijfers op het gebied van verbruik, maar je moet ook met andere factoren rekening houden. Zo duurt het bij een conventionele verwarming veel langer voordat deze warm is. Met een elektrische verwarming kun je snel en effectief ruimtes verwarmen. Een elektrische verwarming is ook beter te reguleren, waardoor je op de lange termijn meer bespaart. Dat is de kracht van elektrisch verwarmen.

Waarom is elektrisch verwarmen zo gunstig?

Door elektrisch te verwarmen bespaar je gewoon geld, zo simpel is het. Bovendien is het veel praktischer om te kiezen voor elektrisch verwarmen. Door elektrisch te verwarmen heb je geen gedoe meer en kun je heel snel een ruimte verwarmen, wat hem zeer gebruiksvriendelijk en praktisch maakt.

Gebruik je de centrale verwarming? Dan duurt het vaak een tijdje voordat de ruimtes verwarmd zijn. Vervolgens worden dan gehele gebouwen verwarmd. Zonde als je maar in één ruimte aanwezig bent. Door een elektrische verwarming kun je heel snel en doelgericht per ruimte verwarmen. Zo betaal je niet voor warmte die je niet gebruikt. Bovendien is de gasprijs de laatste tijd met een factor 3 gestegen, terwijl dit bij elektriciteit maar met nog geen factor 2 is. Kortom, je bespaart meer, hebt een ruimte sneller warm en betaalt niet voor warmte die je niet gebruikt. En je hebt geen onderhoudskosten.

Daarnaast zorgt elektrisch verwarmen ook voor een eenvoudig manier voor het zogenaamde bijverwarmen. Zo kun je de centrale verwarming lager zetten, waardoor je dus kosten op gasverbruik bespaart. Vervolgens kun je door middel van elektrisch bijverwarmen de gewenste temperatuur in een bepaalde ruimte behalen.

Heb je zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen, dan is elektrisch verwarmen helemaal interessant. Je kunt dan de opgewekte energie gebruiken om te verwarmen. Zonnepanelen zijn in het begin een aardige investering, maar door de subsidies die gelden en door de lagere energiekosten is dit een uitstekende lange termijn investering, vooral als je een elektrische verwarming gebruikt.

De oorzaken van stijgende gasprijzen

In de Nederlandse woningen gebruiken we enorm veel gas. De kosten voor gas liggen per huishouden dan ook vaak vele malen hoger dan de kosten voor elektriciteit. Gas kan voor diverse doeleinden worden ingezet. Denk hierbij aan: koken, verwarming en een warme douche. Als de gasprijzen dan ook nog eens stijgen, dan kost dat veel geld.

Door economische ontwikkelingen is de gasprijs enorm gestegen. Door welke factoren komt dit? Door de volgende factoren:

  • Lockdowns
  • Vergroting van de vraag
  • Vermindering van het aanbod
  • Stilgelegde gaswinning in Groningen

Dit zijn vier belangrijke redenen waarom de gasprijs de laatste tijd zo enorm is gestegen. Door Corona hadden we te maken met lockdowns, waardoor het aanbod minder werd. Nu alles weer open is, is de vraag enorm gestegen, waardoor er een disbalans is ontstaan.

Ook hebben we in Nederland de gaswinning in Groningen stilgelegd. Dit zorgt voor minder aanbod in Nederland en dus hogere prijzen.

Ook op internationaal gebied zijn er diverse factoren die meespelen en zorgen voor een hogere gasprijs. De Nord-Stream 2 pijplijn zou dit jaar operationeel worden, maar door de oorlog ligt deze ook stil. Dit zorgt voor minder aanbod. Door al deze factoren is de prijs enorm gestegen.

Hoe kun je kosten gaan besparen?

Door te investeren in elektrische verwarming kun je kosten gaan besparen. Wij bieden diverse infrarood panelen en convector verwarmingen aan die eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Ze werken volledig elektrisch en zijn laag in verbruik waardoor je jouw woning verwarmt met elektriciteit, in plaats van met gas. Hierdoor kun je doelgericht tegen lage kosten je woning verwarmen en bespaar je geld.

Bereken je verbruik

Team verwarmwinkel.nl

Vul in de calculator de benodigde gegevens in om er direct achter te komen wat het werkelijke verbruik van elektrisch verwarmen is. Kies de prijs per kWh aan de hand van wat jij voor elektriciteit betaalt.

* Let op! Deze calculator berekent het verbruik op twee manieren: wanneer de verwarming constant aanstaat en wanneer je gebruik maakt van een thermostaat. Gebruik je een thermostaat? Dan zal deze ongeveer een kwart van de tijd branden. Dit geldt wanneer de ruimte redelijk geïsoleerd is en je het juiste benodigde vermogen hebt om de ruimte te kunnen verwarmen.