ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Wat kost elektrisch verwarmen

Wat kost het verbruik van elektrisch verwarmen?

Op deze pagina laten we zien wat elektrisch verwarmen kost en waarom elektrisch verwarmen steeds voordeliger zal zijn. Hier kun je de verwarmingskosten voor iedere manier van elektrisch verwarmen berekenen. Zowel voor elektrische kachels als infrarood verwarming! We gebruiken een formule die op het wattage gebaseerd is.

Stijgende gasprijzen en dalende elektriciteitsprijzen
Doordat we te maken hebben met stijgende gasprijzen en redelijk gelijk blijvende elektriciteitsprijzen lijkt het steeds interessanter te worden om over te stappen op elektrische verwarming.

De stijgende gasprijs heeft te maken met een belastingstijging en de stijgende marktprijs van gas. In de komende jaren wordt er een verdere stijging verwacht. Dit heeft te maken met de overheid die het verbruik van gas wil ontmoedigen en daardoor mogelijk nog meer belastende maatregelen zal nemen.

Tegelijkertijd zullen er steeds meer manieren ontstaan waarmee elektriciteit op een duurzame wijze gegenereerd wordt. Dit belooft prijsdalingen voor de toekomst! Nu wordt nog steeds veel elektriciteit door middel van kolencentrales gegenereerd, doordat dit steeds efficiënter gebeurt worden er nu ook al veel besparingen behaald.

Infraroodpanelen kantoor

Werkelijk verbruik

* Let op! Deze calculator berekent het verbruik wanneer de verwarming constant aanstaat. Dat is natuurlijk nooit het geval. Als je het juiste vermogen hebt gekozen voor een ruimte zal de verwarming gemiddeld een kwart van de tijd branden. Mits de ruimte redelijk goed is geïsoleerd.

Een voorbeeld van een meting van een convectie verwarming kwam op een gemiddelde brandtijd van 15 minuten per uur.

Bekijk hier de meting.

Kosten van elektrisch verwarmen
Elektriciteit kost op dit moment ongeveer €0,24 per kWh (1.000 watt). Op ieder elektrisch apparaat staat aangegeven wat het verbruik per uur is, dit staat aangegeven in watt. Wanneer je een apparaat met 1.000 watt koopt kost het dan ook €0,24 per uur om dit te gebruiken als het continu aanstaat. Vaak wordt gedacht dat dit meer is dan bij gasverbruik het geval is, in veel gevallen is dit een misvatting. Daarnaast mag niet vergeten worden dat elektrisch verwarmen veel beter gereguleerd kan worden. Wanneer je de elektrische verwarming inschakelt komt er namelijk direct warmte vrij, bij een conventionele verwarming kost het enige tijd voor je warmte voelt en moet er eerst een boiler worden opgewarmd. Verlaat je een ruimte? Dan kun je de elektrische verwarming uitschakelen. Bij conventionele verwarming wordt het gehele gebouw verwarmd, ook op locaties waar niemand aanwezig is. Zonde!

Kosten van elektrisch verwarmen in tegenstelling tot gas
De meeste huishoudens zijn veel meer kwijt aan gas dan aan elektriciteit. Dit heeft er mee te maken dat gas voor allerlei doeleinden wordt ingezet. Zowel voor het verwarmen van jouw woning, als koken en warm douchen. Toch zal het vooral de verwarming zijn die behoorlijke kosten met zich meebrengt! Daarnaast mag het onderhoud van een gasinstallatie niet vergeten worden. In principe dient een cv-ketel jaarlijks te worden nagekeken en is deze om de 10 tot 15 jaar aan vervanging toe. Voor elektrische verwarming is niet tot nauwelijks onderhoud benodigd.

Stroomverbruik verwarming berekenen
Met de onderstaande formule kun je het stroomverbruik van de verwarming berekenen. Op basis van jouw verbruik en de capaciteit die je gebruikt kun je daarmee direct het verbruik bepalen.