ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Wat is EcoDesign?

Wat is EcoDesign en wat zijn hiervan de gevolgen?

Het klimaat speelt steeds vaker een grote rol op veel beleidsterreinen. Het klimaatbeleid wordt door de overheid bepaald, maar het is van belang dat zoveel mogelijk partijen bij de uitvoering betrokken worden. Ook producenten van elektrische apparaten. Zij produceren apparaten, zoals computers, huishoudelijk apparatuur en verwarmingsapparatuur, die veel energie vragen. Elektrische apparatuur draagt dan ook bij aan de uitstoot van CO². Daarom is in 2018 de EcoDesign richtlijn ingevoerd.

Wat houdt EcoDesign richtlijn in?

In de elektronicabranche komen een paar zaken die samen die aan de basis staan van de EcoDesign richtlijn. Ten eerste de elektriciteit waar alle elektrische apparatuur op werkt. Elektriciteit zal in de nabije toekomst alleen maar goedkoper worden. Het gebruik van gas en andere fossiele brandstoffen moet gereduceerd worden naar nul en zal dus veel duurder worden. Daarnaast kan elektriciteit tegenwoordig nagenoeg schoon worden geproduceerd, zonder uitstoot van CO². Denk aan zonne-energie, windenergie en waterkracht. 

Elektrische apparatuur wordt door nieuwe innovaties ook steeds energiezuiniger. Ook wanneer apparatuur verbonden is met grijze stroom, zorgen energiezuinige apparaten voor minder verbruik en dus minder CO² uitstoot. Naast energiezuiniger, wordt apparatuur steeds slimmer. Zogenaamde slimme apparatuur levert een belangrijke bijdrage aan energiebesparing. In de EcoDesign richtlijn worden deze punten meegenomen en fabrikanten verplicht om binnen de EU niet alleen zuinige apparatuur te leveren, ook het productieproces moet duurzaam worden en apparatuur moet hergebruikt, gerepareerd of gerecycled kunnen worden.

De EcoDesign Lot 20 richtlijn voor elektrische verwarming

De EcoDesign Lot 20 betreft de regelgeving omtrent verwarming. Dit betreft alle elektrische verwarmingstoestellen, maar ook kamerthermostaten. Verspilling van energie moet met de EcoDesign Lot 20 richtlijn definitief tot het verleden horen. Hiervoor moeten alle elektrische toestellen voldoen aan een minimaal rendement. Op basis van alle in de verwarming ingebouwde energiebesparende functies, is het rendement vastgesteld op 30%. heeft een elektrische kachel geen energiebesparende functies aan boord, dan zal het rendement niet kunnen worden behaald. Een producent zal een dergelijke kachel volgens de EcoDesign Lot 20 norm niet meer in de EU kunnen verkopen. Vrijwel alle verkochte elektrische verwarmingen die wel aan de eisen van EcoDesign Lot 20 voldoen, mogen dus gezien worden als ecologisch vriendelijke kachels.

Energiezuinige verwarming noodzaak en verplichting

Elektrische verwarming wordt dus steeds energiezuiniger. Wil je als producent je kachels in de EU verkopen, dan ben je dit als fabrikant volgens de EcoDesign Lot 20 norm gewoonweg verplicht. Voldoe je niet aan de eisen, dan wordt je product in de EU verboden. Anderzijds zullen producenten steeds minder inspanning hoeven te leveren om aan de EcoDesign Lot 20 norm te voldoen. Een goede fabrikant gaat namelijk met de tijd mee en blijft haar kachels, radiatoren of panelen innoveren. Zonder moderne innovatieve mogelijkheden, zal de consument het product namelijk links laten liggen. Ecovriendelijke kachels zijn dan ook steeds meer een wens van de consument en de producent moet om te blijven overleven, hierop inspelen.

Welke energiezuinige functies kunnen aanwezig zijn?

Een elektrische kachel aanzetten die vervolgens warmte uitstraalt totdat jij de kachel uitschakelt is allang verleden tijd. Elektrische verwarming is tegenwoordig intelligent en houdt rekening met jouw verbruik. Verder heb je als gebruiker alle mogelijkheden om de kachel optimaal te reguleren.

Ingebouwde thermostaat

Een van de energiezuinige functies van een ecovriendelijke elektrische verwarming, kan een ingebouwde slimme thermostaat zijn. Deze thermostaat kan nog op de klassieke wijze manueel ingesteld worden, maar uiteraard maak je gebruik van de innovatieve werking met bijvoorbeeld wifi. Hierdoor is het mogelijk om vanop afstand de kachel bedienen. Met meerdere kachels in iedere ruimte, is het zelfs mogelijk om ze met elkaar te verbinden en per ruimte de temperatuur in te stellen. Door in iedere ruimte een maximale temperatuur te programmeren, zal overal in huis de temperatuur op de gewenste hoogte zijn en zonder dat je hiervoor centrale verwarming hoeft in te schakelen. Met bepaalde censoren is het zelfs mogelijk om de kachel te laten herkennen of iemand thuis is. De verwarming wordt dan ofwel aan- of uitgeschakeld.

Open raam detectie

Moderne elektrische kachels hebben tegenwoordig een ´open raam detectie´ ingebouwd. Natuurlijk is een raam openen af en toe nodig om een ruimte van verse lucht te voorzien. Maar hoe vaak komt het niet voor dat je vergeet dat een raam nog openstaat? Conventionele verwarming zal stug door blijven branden en de warmte stook je dan eigenlijk voor de buitenlucht. Ondertussen wordt het binnen juist koeler. Een slimme kachel met open raam detectie zal herkennen dat je een raam hebt openstaan en uit zichzelf uitschakelen. Hierdoor verspil je geen onnodige energie meer. 

Centrale thermostaat

Energiezuinige functies hoeven niet in de kachel zelf aanwezig te zijn om aan de voorwaarden van de EcoDesign Lot 20 richtlijn te voldoen. Dit geldt ook voor centrale thermostaten. Iedereen kent de klassieke centrale thermostaten bij een centrale verwarming wel. Met deze thermostaat kon maar één gewenste temperatuur in huis worden ingesteld. Niet echt efficiënt en energiezuinig. Daarom kun je ook een oude centrale thermostaat vervangen door een slimme centrale thermostaat. Hiermee zijn dezelfde functies mogelijk als een ingebouwde slimme thermostaat, alleen voor meerdere kachels in je woning. Met wifi is het ook hiermee mogelijk om de thermostaat op afstand te bedienen.

Overweeg zonnepanelen

Van verwarming die voldoet aan de EcoDesign Lot 20 norm, mag je verwachten dat deze energiezuinig is. Je levert met een dergelijke kachel al een belangrijke bedrage aan het milieu. Maar wil je nog meer bijdragen, dan zijn zonnepanelen te overwegen. Stroom die je van een energieleverancier afneemt, hoeft namelijk niet altijd schoon te zijn. Nog steeds wordt er stroom opgewekt met fossiele brandstoffen. Als je zekerheid wilt dat je daadwerkelijk geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen, dan krijg je dit door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Hiermee bereik je een aanzienlijk energiebesparing en het is optimaal milieuvriendelijk. 

EcoDesign Lot 20 en bestaande elektrische verwarming

De EcoDesign Lot 20 norm is in 2018 ingegaan. Dit is nog recent, zodat je nog een kachel voor die tijd aangeschaft kunt hebben en die niet voldoet aan de EcoDesign Lot 20 norm. Dan zul je geen problemen ondervinden met garantie of reparatie. Dit wordt volgens de EcoDesign Lot 20 norm normaal gerespecteerd. Enkel productie en verkoop in de EU zijn per 2018 verboden. Overigens kan het geen kwaad om toch een vervangende kachel te overwegen die wel aan de norm voldoet. Je zult hier aanzienlijk meer energie en kosten mee kunnen besparen. 

Wil je elektrisch verwarmen?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische verwarming. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrische verwarming

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur