ADVIES OP MAAT? STUUR EEN MAIL OF BEL 0174-352008

Centrale verwarming

Centrale verwarming. Is dit nog van deze tijd?

Verreweg de meeste woningen in Nederland zijn voorzien van centrale verwarming. De basis van een centraal verwarmingssysteem is de cv ketel, dikwijls een zogenaamde combiketel. De ketel is aangesloten op een gasleiding en hierin wordt gas verbrandt om water op te warmen. Het warme water stroomt via leidingen door naar de radiatoren die in de verschillende vertrekken hangen en naar de drinkwaterleidingen. Maar mede doordat het gebruik van aardgas onder vuur ligt, kun je je afvragen of centrale verwarming nog wel van deze tijd is?

De energietransitie

De belangrijkste reden dat centrale verwarming ter discussie wordt gesteld, is de energietransitie waarin we nu zitten. Het verwarmen van onze woningen met behulp van fossiele brandstoffen, is voor een groot deel verantwoordelijk voor de CO² uitstoot. Iedereen weet dat de CO² uitstoot de oorzaak is van opwarming van de aarde. Centrale verwarmingssystemen werken voornamelijk op aardgas, ook een fossiele brandstof. Toen in de jaren 60 aardgas werd gevonden bij Slochteren is vrijwel heel Nederland op aardgas aangesloten. We hebben er enorm van geprofiteerd en CO² was geen toen geen onderwerp. Maar de negatieve gevolgen van aardgas werden ook zichtbaar. Het laatste decennium is Groningen veel getroffen door aardbevingen, met grote schade tot gevolg. Mede door overgang naar schone energiebronnen en om het aardbevingsrisico te beperken, heeft de overheid besloten om Nederland op termijn van het gas af te laten gaan. Automatisch wordt dan ook de vraag gesteld hoe bij de tijd centrale verwarming nog is? 

centrale verwarming

Voordelen van centrale verwarming

Centrale verwarming kan tegenwoordig wel onder vuur liggen, niet voor niets is heel Nederland nog aangesloten op een centraal verwarmingssysteem. Dit komt omdat het systeem veel voordelen biedt. Met centrale verwarming is een woning namelijk snel op warmte te krijgen en ook op warmte te houden. Ook wanneer de woning ijskoud is, kan centrale verwarming voor een snelle opwarming zorgen. Natuurlijk is de aanschaf van een centraal verwarmingssysteem een investering, maar nog steeds relatief goedkoop, als je beseft dat het niet gaat om het verwarmen van één vertrek, maar van de gehele woning. 

Hoewel een centraal verwarmingssysteem bestaat uit leidingwerk en radiatoren, is het systeem vrij gemakkelijk aan te leggen. Er zullen wat gaten moeten worden geboord, maar grote breekwerken zijn, uitzonderingen daargelaten, niet nodig. Tenslotte hoeft centrale verwarming niet in alle gevallen zwaar milieuonvriendelijk te zijn. Weliswaar blijft aardgas een fossiele brandstof, maar met de aanschaf van een HR ketel wordt er al flink op energie bespaard.

Nadelen van centrale verwarming

De voordelen geven nog steeds de doorslag voor veel mensen om van centrale verwarming gebruik te maken. Maar het systeem heeft ook nadelen. Zo is centrale verwarming luidruchtig. Bij het aanzetten hoor je het water door de leidingen stromen en de radiatoren kunnen behoorlijk tikken. Je zult aan de geluiden wennen, maar vooral ´s nachts zul je je meer van het lawaai bewust worden. Daarnaast is centrale verwarming altijd zichtbaar. Radiatoren zijn dikwijls lelijke en logge in de weg staande elementen en ook veel leidingen zijn gewoon zichtbaar. Het feit dat radiatoren niet altijd op een handige plek hangen en lelijk zijn om te zien, stoort veel mensen bij het inrichten van hun interieur. 

De centrale bediening van de centrale verwarming kan een nadeel zijn. In de badkamer bijvoorbeeld, heb je de radiator niet altijd aan staan. Wil je de badkamer gebruiken, dan profiteer je nooit direct van warmte. De woonkamer is comfortabel dus de thermostaat springt niet aan en dan duurt het erg lang voordat de badkamer is opgewarmd. Eigenlijk is een ruimte als de badkamer ongeschikt voor centrale verwarming, omdat dit verre van energiezuinig is. Verder heeft een cv ketel veel onderhoud nodig. Zonder onderhoud kun je er vanuit gaan dat je een hoger verbruik hebt. 

Het alternatief: elektrische verwarming

Naast de energietransitie, is er nog een reden waarom je je af kunt vragen of centrale verwarming nog van deze tijd is. Namelijk, er zijn tegenwoordig goede alternatieven. Niet voor niets rijden steeds meer voertuigen op elektriciteit. Elektriciteit is het brandstof van de toekomst. Dit was het niet altijd, want elektriciteit werd tot nog niet zolang geleden vooral opgewekt door steenkool. Tegenwoordig zie je dat dit steeds minder wordt en elektriciteit met natuurlijk bronnen wordt opgewekt, zoals met zonne-energie. Steeds meer mensen kunnen zich zonnepanelen veroorloven en hun eigen elektriciteit opwekken. Hierdoor komt een zeer aantrekkelijk alternatief voor centrale verwarming in zicht: elektrische verwarming.

Waarom is elektrische verwarming het beste alternatief?

Was elektrische verwarming in eerste instantie vooral bekend als bijverwarming, tegenwoordig kan een elektrische radiator ook dienen als hoofdverwarming en heb je geen centrale verwarming meer nodig. Mocht je toch nog volop van centrale verwarming gebruikmaken, dan is een elektrische kachel nog steeds een zeer zuinige bijverwarming. Met elektrische verwarming verwarm je efficiënt, omdat je per ruimte een thermostaat kunt bedienen. Je hoeft dus niet zoals met centrale verwarming het geval is, te wachten tot de centrale thermostaat aanspringt. Met een wifi of programmeerbare thermostaat, kun je ook vanaf je smartphone per vertrek de temperatuur programmeren. Men name voor ruimtes waar je de verwarming incidenteel nodig hebt, zoals de slaapkamer of badkamer is dit handig. 

 De kosten van elektrische verwarming zijn niet meer wat het in het verleden was. In aanschaf is een elektrische radiator erg goedkoop en de kosten voor verbruik worden steeds lager. Omdat de overheid het gebruik van gas wil verminderen, zal de prijs van aardgas in de nabije toekomst steeds meer stijgen. Daarentegen daalt juist de prijs van elektriciteit en wordt elektriciteit steeds vaker opgewekt door wind- en zonne-energie. Heb je zonnepanelen op het dak van je huis? Dan is het geen vraag meer of je elektrische verwarming moet nemen, maar een logische stap. Je zult je huis dan kunnen opwarmen met je eigen opgewekte zonne-energie. 

Welke soorten elektrische kachels?

Kies je voor elektrische verwarming, dan moet je een keuze maken uit de wijze waarop je de woning wilt verwarmen. Dit kan met directe verwarming, zoals infrarood panelen, maar ook op de klassieke elektrische verwarmingswijze door middel van convector verwarming. Met beide methodes maak je gebruik van efficiënte en zuinige verwarming. Neem je enkel groene stroom af, dan verwarm je ook nog ecologisch verantwoord. Omdat elektriciteit steeds schoner wordt, is het straks vanzelfsprekend dat een elektrische kachel een milieuvriendelijke vorm van verwarmen is.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een vorm van directe verwarming en ideaal om in te zetten als bijverwarming. Het voordeel van infrarood panelen, is dat je een ruimte plaatselijk goed kunt verwarmen en direct van warmte geniet. Bovendien, infrarood is gezond. De infraroodstralen voelen aan alsof je in de zon zit en dit is een aangename warmte. Spieren en gewrichten zullen zich ontspannen en hierdoor is infrarood verwarming zeer geschikt voor mensen met gewrichtsklachten, zoals reuma. Er vindt ook geen luchtverplaatsing plaats, dus je hebt geen last van stof en bacteriën die door de ruimte zweven. Daarmee is infrarood ook gezond voor mensen met allergische klachten. 

De werking van infrarood panelen is gebaseerd op het verwarmen van alle objecten, mensen en dieren in de ruimte waar een infrarood paneel hangt. Ga je bijvoorbeeld zitten in een lederen stoel, dan val je neer op een reeds opgewarmde stoel en dit is een geheel andere werking dan bijvoorbeeld convector verwarming die de lucht opwarmt. Wanneer de objecten worden opgewarmd, zal de warmte afstralen op de omgeving en zo zal een ruimte geleidelijk verwarmd worden.

Convector verwarming

Kies je voor een convector kachel, dan kies je voor een opwarmmethode die het meest lijkt op die van centrale verwarming. Ook hierbij gaat het erom dat de lucht wordt opgewarmd. Het voordeel van convector verwarming, is dat deze voorzien is van een thermostaat. Hierdoor kun je een ruimte gelijkmatig laten opwarmen en de ruimte ook warm houden. Er zijn modellen van een convector kachel, die voorzien zijn van een wifi thermostaat. Je bent dan in staat om het convector paneel vanop afstand te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Dit is ideaal als je onderweg bent naar huis. Je zet dan de convector kachel alvast aan, zodat je in een warm huis komt. 

Convector verwarming is een vorm van indirecte verwarming. Dit houdt in, dat de kachel gebruikmaakt van de aanwezige luchtstroom in een ruimte. Koude lucht wordt van onderen door een convector paneel opgenomen en vervolgens verwarmd. De verwarmde lucht zal vervolgens omhoog stijgen naar het plafond. Hier koelt de lucht af en daalt weer naar beneden om daarna weer opgenomen te worden door paneel. Dit is een voortdurend repeterend proces, waarbij een ruimte heel geleidelijk wordt opgewarmd.

Is centrale verwarming nog de moeite waard?

Heel mooi al die voordelen van elektrische verwarming, maar je maakt op dit moment nog steeds gebruik van een centrale verwarming? Dit zal namelijk voor veel mensen gelden. Een centrale verwarming zal ook niet direct uit beeld verdwijnen, maar je moet wel alvast rekening houden met de toekomst. Helemaal als de levensduur van je cv ketel binnenkort verloopt. Ga je een nieuwe gasketel aanschaffen of overstappen op een beter en schoner alternatief? 

Vast staat dat in de nabije toekomst aardgas duurder zal worden en je dus minder geniet van voordelige centrale verwarming. Elektrische verwarming vormt op dit moment het meest snelle en energiezuinige alternatief voor centrale verwarming. Er zijn nog andere alternatieven voor een cv ketel. Een elektrische cv ketel bijvoorbeeld, maar het is bekend dat een elektrische cv ketel een zeer hoog energieverbruik heeft. Een ander alternatief is een elektrische warmtepomp. Ook dit is minder gemakkelijk dan elektrische panelen, want de aanschafprijs is nog erg hoog en niet geschikt voor iedere soort woning.

Wil je meer weten?

Wij helpen je maar al te graag bij het vinden van de juiste elektrische verwarming. Bel ons op 0174 352008, stuur een e-mail of start een chat.

Team verwarmwinkel.nl

Voordelen elektrisch verwarmen

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Geen onderhoud
  • Lagere verbruikskosten
  • Veilig
  • Snelle opwarming
  • Betere temperatuurregulering
  • Lange levensduur